Piškotki

Domov / Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj.

Informacije o piškotkih

Obvezni piškotki

Posamezni piškotki so nujni za delovanje naše spletne strani in jih ni moč onemogočiti.

Matomo: anonimno zbiramo podatke o uporabi spletišča za izboljšavo uporabniške izkušnje (analitika za lastne potrebe - lokalno hranjenje podatkov). 

 

ImeNamenVeljavnost
cookieControlPrefsShrani uporabnikove nastavitve piškotkov.1 leto
_pk_ses.[UID]Matomo - anonimni piškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.30 minut
_pk_id.[UID]Matomo - anonimni piškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.1 leto

Google analytics (opcijsko)

Anonimno zbiramo podatke o uporabi spletišča za izboljšavo uporabniške izkušnje. 

Storitev Google Analytics nastavi naslednje piškotke:

 

ImeNamenVeljavnost
_gaUporablja se za razlikovanje uporabnikov.2 leti
_ga_<container-id>Uporablja se za ohranjanje stanja seje.2 leti

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava