Novica

Domov / Novica

Zdravstveni dom Maribor prejel priznanje za najboljše ocenjeni presejalni center programa DORA v letu 2016

Onkološki inštitut Ljubljana kot upravljalec programa DORA v okviru strokovnega nadzora vseh presejalnih centrov izvaja tudi redno oceno kakovosti mamografskih slik, ki jih naredijo radiološki inženirji na mamografskih aparatih v presejalnih centrih programa DORA. Skupna ocena kakovosti mamografskih slik vseh presejalni centrov programa DORA v Sloveniji, ki so bili ocenjeni med oktobrom 2015 in septembrom 2016, presega zahteve evropskih smernic, med vsemi centri pa je najboljšo oceno za mamograme v tem obdobju prejel presejalni center DORA v Zdravstvenem domu Maribor.

Onkološki inštitut Ljubljana kot upravljalec programa DORA skrbi za strokovni nadzor vseh presejalnih centrov z namenom, da program DORA povsod po Sloveniji nudi enako visoko kakovostne storitve. Onkološki inštitut zato tudi redno ocenjuje kakovost mamografskih slik za vsakega radiološkega inženirja posebej v vseh presejalnih centrih. Skupna ocena kakovosti mamografskih slik vseh presejalnih centrov programa DORA v Sloveniji, ki so bili ocenjeni med oktobrom 2015 in septembrom 2016, presega zahteve strogih evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Mamografije v programu DORA so povsod po Sloveniji preverjeno izkazane kot izredno kakovostne, med vsemi centri pa so najboljšo oceno za mamograme v obdobju od oktobra 2015 do septembra 2016 prejele inženirke iz presejalnega centra DORA v Zdravstvenem domu Maribor.

V presejalni center Dora ZD Maribor je bilo od januarja 2014 do konca septembra 2016 povabljenih 10.900 žensk (nekatere dvakrat). Povabilu na mamografijo se je odzvalo 78 % vabljenih. Opravljenih je bilo 10.237 mamografij in odkritih 60 rakov dojk. Dr. Irena Sedonja, dr. med., spec., ZD Maribor''Ekipa v programu Dora v ZD Maribor si prizadeva ženskam ponuditi prijetno okolje, prijazen in spoštljiv odnos ter hitro in kvalitetno obravnavo. To priznanje razumemo kot pohvalo za prizadevanja za dobro delo v preteklosti in tudi kot vzpodbudo za naprej.''

Državni presejalni program za raka dojk DORA deluje po strogih evropskih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike zgodnjega odkrivanja raka dojk. Program zagotavlja hitro in učinkovito obravnavo žensk med 50. in 69. letom starosti, ki so na vsaki dve leti povabljene na presejalno mamografijo na trenutno nekaj več kot 10 lokacij po Sloveniji. Celotno osebje, ki dela v programu DORA, mora biti ustrezno usposobljeno in vključeno v redno izobraževanje.

Cilj presejalnega programa DORA  je zmanjšati umrljivost za rakom dojke v pregledovani skupini žensk za 25 do 30 %. Za dosego tega cilja mora biti odzivnost žensk na povabila najmanj 70 %. Ženske za slikanje ne potrebujejo napotnice. 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava