Novica

Domov / Novica

Zaključen drugi krog slikanja žensk v programu DORA v Postojni

V petek, 5. oktobra, se je zaključil že drugi krog slikanja žensk v mobilni enoti, ki je od 7. marca letos delovala ob Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna. V tem času je bilo povabljenih 5.000 žensk med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica.

Vabilu se je odzvalo 69 % žensk, kar je razveseljivo glede na prvi krog leta 2016, ko se je mamografije v mobilni enoti programa DORA v Postojni udeležilo 54 % vseh vabljenih žensk. V drugem krogu so opravili 3.614 mamografij, dobrih sto žensk pa so do konca septembra povabili na dodatno obravnavo na Onkološki inštitut v Ljubljano.

Mobilna enota je v Postojni delovala en mesec dlje kot pred dvema letoma, saj je bila letos udeležba večja. Poleg tega so slikanje dojk v mobilni enoti v Postojni omogočili tudi ženskam, ki so bile vabljene v novogoriško bolnišnico, kjer so imeli težave zaradi okvare mamografa.

»Radi bi pohvalili ženske, ki so se odzvale našemu vabilu in prišle na slikanje dojk v mobilno enoto programa DORA v Postojni. Zgodnje odkrivanje raka dojk z mamografijo in visoka kakovost programa DORA na vseh ravneh – sprejem ženske ob uri, hitri izvidi, prijazno osebje, dvojno odčitavanje mamografskih slik in stalen nadzor kakovosti, zagotavljata uspešnost programa in zasledujeta uresničevanje ključnega dolgoročnega cilja – zmanjševanja umrljivosti žensk za to boleznijo do 30 %,« je ob zaključku slikanja v Postojni povedal vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med.

Je pa bila tik pred koncem slikanja mobilna enota poškodovana, saj so neznanci vanjo po bližnjem bregu spustili balo sena. Na srečo so poškodbo utrpele le stopnice v enoto. Ob tej priložnosti se sodelavci programa DORA zahvaljujejo zaposlenim v podjetju Jurčič Transport, ki so sanirali poškodbo in namestili začasne stopnice, da se je slikanje lahko nemoteno zaključilo.

Mobilna enota programa DORA se zdaj iz Postojne seli v Litijo, nato pa na Vrhniko; v Postojno se bo ponovno vrnila čez dve leti. Vse ženske, ki se niso uspele prenaročiti oz. udeležiti slikanja v mobilni enoti programa DORA v Postojni, se lahko še vedno naročijo na mamografijo prek obrazca na spletni strani https://dora.onko-i.si/prenarocanje/, elektronskega naslova dora@onko-i.si ali na telefonski številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro). Naročene bodo v stacionarno enoto programa DORA v Splošni bolnišnici Izola ali na Onkološki inštitut Ljubljana.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava