Novica

Domov / Novica

Zaključek slikanja v programu DORA v Idriji z rekordno udeležbo žensk na mamografiji

V začetku decembra se je v Idriji zaključil že četrti krog slikanja žensk z mamografijo v mobilni enoti programa DORA. Od začetka slikanja so povabili 1.692 žensk. Mamografije se je udeležilo rekordno število žensk, kar 86,8 odstotkov vseh povabljenih žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Udeležba žensk je bila najvišja doslej in presega slovensko povprečje. Med vsemi slikanimi ženskami so jih doslej 37 povabili na Onkološki inštitut Ljubljana na  dodatne obravnave zaradi opaženih sprememb na mamografiji. Mobilna enota programa DORA se bo vrnila v Idrijo čez dve leti, predvidoma jeseni 2023. 

Mobilna enota programa DORA je stala na parkirišču ob Zdravstvenem domu Idrija. Slikanje žensk so opravljali posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana od ponedeljka do petka v dopoldanskem času. S četrtim krogom slikanja žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno so v mobilni enoti DORA začeli 5. oktobra letos. Do 2. decembra, ko je bil zadnji dan slikanja žensk, so na mamografijo povabili skupno skoraj 1.700 žensk. Na slikanje jih je prišlo 86,8 % vseh povabljenih žensk, kar je najboljša udeležba in je presegla celo zadnjo udeležbo pred dvema letoma. Takrat je bila udeležba žensk 85-odstotna, 51 žensk je bilo povabljenih na dodatne preiskave in med njimi so pri 11 ženskah odkrili raka dojk. za letos število odkritih rakov še ni na voljo, saj so ženske še v obravnavi. 

Dolgoročni cilj programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je do tretjine manj smrti žensk med 50 in 69. letom zaradi raka dojk. Raka dojk v programu DORA odkrivajo z mamografijo, ki je edina metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, s katero lahko odkrijejo raka dojk še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov. 

Ženskam iz navedenih občin, pri katerih je preteklo od zadnje mamografije več kot 24 mesecev, in se niso uspele udeležiti slikanja v mobilni enoti programa DORA v Idriji, svetujejo, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolnijo obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje) in se naročijo za pregled z mamografijo v programu DORA v katerem od drugih stacionarnih centrov (Onkološki inštitut Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana ali drugi). 

Seznam presejalnih centrov na https://dora.onko-i.si/presejalni-centri

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava