Novica

Domov / Novica

Zaključek slikanja v mobilni enoti programa DORA na Vrhniki

Konec septembra smo zaključili že peti krog slikanja žensk v mobilni enoti programa DORA na Vrhniki. V šestih mesecih (od februarja do septembra) smo skupno na presejalno mamografijo povabili okoli 6.000 žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log - Dragomer in Logatec.

Na povabilo se je odzvalo 4.248 žensk, kar je na ravni iz zadnjega kroga slikanja leta 2019. Udeležba žensk je bila 78-%. »Veseli nas, da se kljub epidemiji covid-19 ženske zavedajo pomena zgodnjega odkrivanja raka dojk in da se udeležujejo preventivne mamografije, s katero lahko raka odkrijemo dovolj zgodaj, ko je še majhen in omejen na dojko ter ko je zdravljenje lahko zelo uspešno,« je ob zaključku slikanja na Vrhniki povedala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Med vsemi slikanimi smo pri 130 ženskah ugotovili spremembe, zaradi katerih smo jih povabili na dodatne obravnave (dodatno slikanje s tomosintezo, ultrazvok, magnetno resonanca, v manjšem deležu tudi punkcija) v presejalno-diagnostični center programa DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana in pri 14 ženskah odkrili raka dojk, vendar številka še ni dokončna, ker so nekatere ženske še v obravnavi.

Ženske, ki se niso uspele udeležiti presejalne mamografije v mobilni enoti na Vrhniki, obveščamo, da se lahko na presejalno mamografijo naročijo v katerikoli drug presejalni center programa DORA v Sloveniji. Najhitreje se lahko naročijo prek e-naslova dora@onko-i.si ali spletnega obrazca na https://dora.onko-i.si/prenarocanje/ ali prek brezplačnega telefona 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava