Novica

Domov / Novica

Začetek slikanja v mobilni enoti programa DORA v Novi Gorici

Začelo se je slikanje v mobilni enoti Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v Novi Gorici, ki bo začasno nadomestila stacionarno presejalno enoto programa v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Zaradi tehnične okvare mamografa v bolnišnici je Onkološki inštitut Ljubljana, ki je upravljalec programa DORA, začasno prestavil mobilno enoto iz Ljubljane v Novo Gorico. Tako je omogočeno nadaljevanje izvajanja programa DORA v novogoriški zdravstveni enoti.

Mobilna enota bo stala ob glavnem parkirišču za Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca. Slikanje žensk bo potekalo vse delovne dni v tednu, opravljali pa ga bodo za program DORA posebej izobraženi radiološki inženirji iz šempetrske bolnišnice, ki so že doslej slikali ženske. V mobilno enoto bodo vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin: Ajdovščina, Bovec, Brda, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Komen in Vipava.

»Izvajanje programa DORA v mobilni enoti poteka po enakih standardih kakovosti z vidika mamografa, osebja in storitve, kot so jih bile ženske deležne doslej v šempetrski bolnišnici. Mobilna enota bo premostila čas do nakupa novega mamografa v bolnišnici in zagotovila slikanje povabljenih žensk, ki ga zaradi okvare mamografa še niso opravile. Ženske z novogoriškega območja vabimo, da se odzovejo vabilu in se udeležijo mamografije,« je dejal mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA.

Program DORA je z delovanjem v Novi Gorici začel septembra 2016. Od takrat je bilo povabljenih na slikanje 11.000 žensk, vabilu se je odzvalo 70 % povabljenih žensk. Od vseh slikanih žensk je bilo na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana povabljenih 375 žensk, pri 62 ženskah so odkrili raka dojke, nekatere so še v obravnavi.

Program DORA je od decembra 2017 dostopen vsem slovenskim ženskam med 50. in 69. letom. Deluje po visokih evropskih smernicah kakovosti. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen. Prijazni sodelavci sprejmejo žensko ob naročeni uri, brez čakanja. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa, rezultati so hitri. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na Onkološki inštitut v Ljubljano, kjer poteka tudi zdravljenje morebitnega raka dojke.
Ključno v presejalnem programu DORA je zgodnje odkrivanje raka dojk, ki jih ženske same ne bi zatipale. Mamografija je dokazano najprimernejša diagnostična metoda odkrivanja majhnih rakov pri ženskah med 50. in 69. letom, ko je obolevnost za rakom dojk najvišja. Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. 

Ženske se na mamografijo lahko naročijo oz. prenaročijo prek obrazca na spletni strani https://dora.onko-i.si/prenarocanje/, elektronskega naslova dora@onko-i.si ali na telefonski številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro).

Mobilna enota na poti iz Ljubljane v Novo Gorico

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava