Novica

Domov / Novica

Vpliv strahu in notranjih konfliktov na udeležbo v presejalnih programih

Ob dnevu zdravja smo s predstavitvijo programa DORA sodelovali na dogodku Zgodnje odkrivanje raka in psihološki vidiki odzivnosti v presejalnih programih v Narodnem domu Celje. Katja Jarm, vodja registra in klicnega centra programa DORA, je predstavila rezultate udeležbe žensk v programu DORA po celi Sloveniji, izpostavila prednosti zgodnjega odkrivanja raka dojk in pomen prijaznega odnosa zaposlenih v DORI do žensk, ki se udeležijo mamografije.

Med udeleženci so bili sodelavci v zdravstvu, predstavniki nevladnih organizacij, ambasadorji preventivnih programov in dijaki srednje zdravstvene šole. Na dogodku je sodelovala tudi predsednica Slovenskega združenja Europa Donna dr. Tanja Španič, ki je predstavila združenje in navezala predstavitev tudi na program DORA. Udeležencem je pokazala nekaj pozitivnih izkušenj žensk, ki so jim raka dojk odkrili v programu DORA (nekaj primerov: prijaznost zaposlenih, v DORI poteka vse hitro, občutek, da jim je mar zame, dobila sem skoraj vse odgovore).

Sledila je izjemno zanimiva predstavitev psihologinje Ane Miletić Herič (Hekta), ki je poudarila pomen osebnega povabila s strani oseb, ki jih ceni v povezavi z odzivom ljudi na pisna vabila presejalnih programov. Glede udeležbe v programih je povedala, da ljudje nimajo racionalnega razloga, da se presejanja ne udeležijo. Vzrok je strah in notranji konflikti v smislu, kakšen bom, če imam res raka, bom drugačen, kakšni bodo drugi do mene ipd. Poudarila je, da je prva pomoč pri strahu miren, tih, počasen govor, morda tudi dotik, in se navezala na dobro prakso v programu DORA, kjer se vsi sodelavci, ki sodelujejo v presejalnem programu kjerkoli  v Sloveniji izobražujejo in usposabljajo za spoštljiv in prijazen odnos do žensk.

 

Katja Jarm, dr. med., vodja registra in klicnega centra DORA

Udeleženci dogodka Zgodnje odkrivanje raka in psihološki vidiki odzivnosti v presejalnih programih

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava