Novica

Domov / Novica

V programu DORA pripravljamo protokole za zagotavljanje varnosti žensk in sodelavcev po ponovnem zagonu programa

Mineva dober mesec, odkar smo 16. marca v vseh 21 stacionarnih in mobilnih centrih zaradi omejevanja širjenja epidemije novega koronavirusa začasno zaustavili presejalni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Vse ženske, ki so bile pred tem datumom povabljene in so imele termin slikanja po 16. 3., so dobile obvestilo o odpovedi mamografije in bodo ob ponovni vzpostavitvi slikanja prejele novo vabilo z novim terminom mamografije. 

Mamografske slike vseh slikanih žensk do začasne zaustavitve programa DORA so zdravniki radiologi pogledali in v primeru sumljivih sprememb ženske tudi že poklicali na dodatne obravnave v presejalno-diagnostični center na Onkološki inštitut Ljubljana oziroma v Univerzitetni klinični center Maribor. Vse ženske, pri katerih je bila izvedena dodatna obravnava in so imele potrjeno diagnozo raka dojk, so bile že sprejete v postopek zdravljenja.

S slikanjem žensk v programu DORA bomo lahko ponovno začeli, ko bo epidemiološka situacija v državi to dovoljevala in ob upoštevanju vseh protokolov varnosti ter zaščite tako žensk kot naših sodelavcev v programu DORA. Čeprav datum pričetka ponovnega zagona programa še ni znan, v programu DORA pripravljamo nove protokole in priporočila za presejanje za zagotavljanje varnosti žensk in sodelavcev, ki bodo vplivali na prihodnjo organizacijo dela. Razmišljamo o dodatnih možnih terminih slikanja žensk, seveda ob pogoju zagotovitve varne obravnave. 

V programu DORA zato načrtujemo, da bomo ob ponovnem začetku slikanja imeli prilagojen način dela, kar bo lahko vplivalo na časovni potek slikanja in obravnave posamezne ženske. Natančnejša navodila glede priprav na mamografijo in postopek sprejema in slikanja bomo ženskam posredovali z vabilom in jih objavili na spletnem mestu. 

Ženskam svetujemo, da si tudi v času epidemije redno pregledujejo dojke in da se v primeru kakršnihkoli vidnih ali tipnih sprememb na dojkah obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa. 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava