Novica

Domov / Novica

V programu DORA letos slikanih največ žensk doslej: ob 113.679 mamografijah pri 655 ženskah odkrili raka dojk

Ljubljana, 27. december 2021 – Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA je v letu 2021 potekal na 22 lokacijah in ob tem beležil izjemno dober odziv povabljenih žensk: opravljenih je bilo 113.679 mamografij, pri več kot 650 ženskah pa so odkrili raka dojk (številka še ni dokončna). Udeležba žensk v programu DORA je na ravni pred epidemijo in je bila v letu 2021 kar 77-odstotna. Letošnje leto je poleg rekordnega obsega mamografij zaznamovalo tudi delo v zaostrenih epidemioloških razmerah in nova strategija programa DORA, ki prinaša številne novosti.

 

V letošnjem letu so v Državnem presejalnem programu za raka dojk DORA izvajali nemoteno slikanje žensk v skoraj vseh presejalnih centrih po državi. Delo je potekalo ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa; od septembra dalje je tudi za mamografijo v programu DORA obvezen pogoj PCT. Kljub zaostrenim epidemiološkim razmeram je bil obseg slikanja žensk najvišji na letni ravni od začetkov izvajanja organiziranega presejanja za raka dojk leta 2008, udeležba žensk pa je bila kar 77-odstotna.  

»Ponosni smo, da je programa DORA za ženske med 50. in 69 letom starosti zaupanja vredna zdravstvena storitev. Ob letošnjem rekordnem obsegu izvedenih mamografij se zahvaljujem vsem ženskam, ki so nam zaupale in se v skrbi za svoje zdravje odzvale našim vabilom kljub epidemiji covid-19, ki ji je prilagojeno tudi naše delo. Prav tako se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki so s predanim delom omogočili ta dober rezultat,« je povedala mag. Kristijana Hertl, dr. med., vodja programa DORA. 

Program DORA, tako kot presejalna programa za raka ZORA in Svit, deluje ob upoštevanju strogih ukrepov za zagotavljanje varnosti žensk, saj je pomembno, da ljudje ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. »Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zato v programu DORA še naprej svetujemo, da se ženske redno udeležijo mamografije, kjer smo poskrbeli za varno obravnavo,« je še dodala mag. Hertl.  

Namen programa DORA je odkrivanje majhnih (netipnih) rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Tudi zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na boljšo kakovost življenja bolnic. Redna udeležba v organiziranem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk v ciljni populaciji žensk dokazano zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje. Dolgoročni cilj programa DORA je za tretjino zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk. 

Leto 2021 je v program DORA prinesel še nekatere izboljšave. Z novo Strategijo programa DORA 2021–2025 so že letos uvedli nekatere novosti, med drugim gre za dolgoročnejše načrtovanje vabljenja za vse presejalne centre. Prvič je potekalo tudi strokovno srečanje DORIN DAN, ki je bilo namenjeno predvsem zdravstvenim timom ginekologije in družinske medicine ter bo postalo tradicionalno letno srečanje. Sodelavci programa DORA so letos prenovili tudi informativno zloženko DORA, ki jo prejme vsaka ženska skupaj z vabilom na mamografijo. 

V novem letu, ki prihaja, želimo sodelavci programa DORA vsem ženskam predvsem zdravja, dovolj časa za uresničevanje zdravega načina življenja in veliko poguma za zdrave spremembe in odločitve v življenju.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava