Novica

Domov / Novica

V programu DORA gostili strokovni obisk iz Malezije

Na predlog Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost so na Onkološkem inštitutu Ljubljana gostili enomesečni strokovni obisk strokovnjakinj iz bolnišnice Kuala Lumpur v Maleziji.
 
Radiologinja Shantini A. Arasaratnam, vodja Radiološkega oddelka bolnišnice Kuala Lumpur ter dve radiološki inženirki Rohafiza Mohd Noor in Rasinah Awang Ahmad, ki izvajata mamografije v omenjeni ustanovi, so v času obiska imele priložnost od blizu spoznati delovanje slovenskega presejalnega programa za raka dojk DORA.      

Udeležile so se internih predavanj o varstvu pred sevanji, tehnični kakovosti, spoznale Register DORA in klicni center, organiziranost slikanja ter potek dodatnih obravnav in nadzora kakovosti dela. Spremljale so vsakodnevno delo in sodelovali z izmenjavo izkušenj ter znanj s slovenskimi kolegi.

Pohvalile so organiziranost slovenskega presejalnega programa za raka dojk in poudarile, da v njihovi državi še nimajo organiziranega populacijskega presejanja povprečno in zmerno rizičnih žensk. V presejanje z mamografijo so zaenkrat vključene le visoko rizične ženske starejše od 40 let.
Navdušene so bile tudi na lepotami Slovenije, ki so si jih uspele ogledati. Svojo lepo izkušnjo na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v naši državi bodo delile tudi s svojimi kolegi po vrnitvi domov, so nam povedale. 

Tovrstno sodelovanje in izmenjava znanj ter izkušenj je redna praksa Mednarodne agencije za jedrsko energijo in ostalih evropskih ter svetovnih organizacij na področju javnega zdravja in presejalnih programov, ki Slovenijo in program DORA uporabljajo kot primer dobre prakse in referenčni center za dodatno izobraževanje in usposabljanje zdravstvenega osebja.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava