Novica

Domov / Novica

V Postojno se po dveh letih vrača program DORA

Ta teden se v Postojni začenja novi krog slikanje žensk v mobilni enoti presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Do novembra 2022 bomo iz programa DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana povabili okoli 5.500 žensk med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. V zadnjem tretjem krogu leta 2020 se je vabilu na preventivno mamografijo odzvalo največ žensk doslej, kar 71 % vseh povabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA stoji ob Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Leta 2020, ko je bila mobilna enota programa DORA nazadnje v Postojni, smo slikali 3.633 žensk. Med njimi smo jih zaradi sumljivih sprememb, ki so jih zdravniki radiologi odkrili na mamografskih slikah, 119 povabili na dodatne diagnostične preiskave, ki običajno obsegajo dodatno mamografsko slikanje, ultrazvok, redko tudi punkcijo (biopsijo). Z dodatnimi preiskavami smo pri 22 ženskah odkrili raka dojk, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno in manj obsežno, saj se pri operaciji odstrani le rakavo tkivo in ne cela dojka, prav tako večinoma ni potrebna odstranitev vseh bezgavk v pazduhi. Manj je sistemskega zdravljenja (npr. kemoterapije), kakovost življenja bolnic pa večja.

Udeležba povabljenih žensk v Postojni se iz kroga v krog povečuje. Če je mamografijo leta 2016 opravila dobra polovica vabljenih žensk (54 %), je 2018 ta odstotek znašal 69 % in leta 2020 že 71 %. »Veseli nas, da nam ženske, ki jih vabimo na presejalno mamografijo v Postojno, iz leta v leto bolj zaupajo in v skrbi za svoje zdravje prepoznavajo prednosti zgodnjega odkrivanja raka dojk. Rak dojk je še vedno najbolj pogost rak pri ženskah. Letno zboli za to boleznijo okoli 1.400 žensk, kar 80 % jih je starejših od 50 let. Zato v programu DORA spodbujamo ženske, da se udeležijo slikanja dojk, saj z mamografijo lahko zgodaj odkrijemo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska še ne more zatipati pri samopregledovanju ali njen zdravnik s kliničnim pregledom. Če raka dojk odkrijemo zgodaj, ko je omejen na dojko, je verjetnost ozdravitve lahko večja. Zato je pomembno, da se ženske udeležijo presejalne mamografije tudi v času epidemije covid-19, da tako poskrbijo za svoje zdravje in proti raku ukrepajo takoj,« je ob začetku slikanja v Postojni povedala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

O programu DORA
Državni presejalni program za raka dojk DORA deluje v Sloveniji od leta 2008, od leta 2018 pa so vanj vključene vse slovenske ženske v starosti od 50. do 69. leta, ki jih vsaki dve leti povabimo na preventivno mamografijo oz. slikanje dojk. Program DORA je centralizirano voden presejalni program za zgodnje odkrivanje raka dojk in deluje po strogih evropskih smernicah kakovosti. V enem letu v program DORA povabimo okoli 140.000 žensk med 50. in 69. letom starosti, ob tem opravimo okoli 100.000 mamografij, udeležba vabljenih žensk pa je v zadnjih letih okoli 75-%. Približno 3.500 vseh slikanih žensk letno povabimo na dodatne obravnave zaradi sumljivih sprememb na preventivni mamografiji, okoli 650 ženskam z dodatnimi diagnostičnimi preiskavami odkrijemo raka dojk. Dolgoročni cilj programa DORA je za 25 do 30 % zmanjšati umrljivost zaradi raka dojk med ženskami v starostni skupini med 50. in 69. letom ob pogoju, da se bo mamografije udeležilo vsaj 70 %  vseh  povabljenih žensk.
 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava