Novica

Domov / Novica

V Postojni zaključili novi krog slikanja žensk v programu DORA 

Konec leta 2020 se je za ženske med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica zaključil že tretji krog slikanja v programu DORA. Med marcem in novembrom lani so na preventivno mamografijo povabili skupno 5.152 žensk, prišlo jih je 71 %, kar je največ doslej. Med vsemi slikanimi ženskami so pri 119 odkrili sumljive spremembe, zato so jih povabili na dodatno obravnavo na Onkološki inštitut Ljubljana, pri 20 ženskah so odkrili raka dojk. 

S slikanjem so v mobilni enoti programa DORA v Postojni, ki je stala ob Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo, začeli marca. Izvajanje programa DORA je bilo nato sredi marca začasno zaustavljeno zaradi prvega vala epidemije covid-19, zato so s slikanjem v Postojni nadaljevali konec maja in ga zaključili novembra lani. V primerjavi s predzadnjim krogom slikanja leta 2018 se je udeležba žensk povišala z 69 na 71 % in tako presegla 70 %, kar je eden od ključnih pogojev za doseganje dolgoročnega cilja programa DORA, to je za tretjino manj smrti žensk zaradi raka dojk. Od vseh slikanih žensk so jih v presejalno-diagnostični center na Onkološkem inštitutu Ljubljana povabili na dodatne preiskave 119, kar je na ravni izpred dveh let (l. 2018), ko je bilo povabljenih na dodane preiskave 114 žensk. Z nadaljnjimi diagnostičnimi preiskavami so raka dojk takrat ugotovili pri 26 ženskah, tokrat pri 20, vendar podatek še ni dokončen, saj so nekatere ženske še v obravnavi.

»Od začetka izvajanja programa DORA v Postojni leta 2016 se je odziv žensk, ki pridejo na mamografijo, povečal s 54 na 71 %. Veseli nas, da so ženske s postojnskega, pivškega, ilirskobistriškega in cerkniškega območja prepoznale program DORA kot kakovosten in da se ga redno udeležujejo tudi v času epidemije covid-19. Program DORA deluje ob upoštevanju strogih ukrepov za zagotavljanje varnosti žensk in zaposlenih v času drugega vala epidemije, saj je pomembno, da ženske ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka,« je povedala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med., in poudarila: »Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno.« 

V programu DORA je ključni namen odkrivanje majhnih (netipnih) rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Tudi zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na boljšo kakovost življenja bolnic. Redna udeležba v organiziranem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk dokazano v ciljni populaciji žensk zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic. 

Mobilna enota programa DORA v Postojni, 2020

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava