Novica

Domov / Novica

V Postojni nov krog slikanja žensk v programu DORA 

Ta teden se je v Postojno ponovno vrnila mobilna enota programa DORA. Na slikanje dojk bo do oktobra povabljenih preko 5.500 žensk med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. V zadnjem krogu slikanja žensk pred dvema letoma se je vabilu na preventivno mamografijo odzvalo 69 % vabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA stoji ob Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Sodelavci programa DORA spodbujajo ženske, da se udeležijo slikanja dojk. Z mamografijo lahko zgodaj odkrijejo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska še ne more zatipati pri samopregledovanju ali njen zdravnik s kliničnim pregledom. Odkrivanje majhnih rakov (manjših od 10 mm) pomeni večjo možnost ozdravitve. Prav tako je samo zdravljenje manj obsežno, kakovost življenja bolnic pa višja. 

Udeležba žensk v Postojni narašča
Od leta 2016, ko se je v Postojni začel izvajati program DORA in so bile na preventivno mamografijo povabljene prve ženske, se je udeležba že v drugem krogu leta 2018 povečala za dobrih 15 odstotnih točk. Če je mamografijo 2016 opravila dobra polovica vabljenih žensk (54 %), je 2018 ta odstotek že znašal skoraj 70 %. »Pričakujemo, da se bo tokrat povabilu na preventivno mamografijo v programu DORA odzvalo še večje število žensk kot pred dvema letoma. Verjamemo, da ženske v skrbi za svoje zdravje prepoznavajo prednosti zgodnjega odkrivanja raka dojk. Cilj programa DORA je ravno z zgodnjim odkrivanjem majhnih rakov zmanjšati umrljivost žensk za to boleznijo do 30 %. Ključni pogoj za to pa je, da se preventivne mamografije udeleži vsaj 70 % povabljenih žensk,« je povedal vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med. Ob zadnjem slikanju leta 2018 so na dodatne obravnave zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah povabili 114 žensk, pri 26 so odkrili raka dojk.

Brez čakanja in hitri izvidi
Ženske prejmejo vabilo na presejalno mamografijo z datumom in uro ter lokacijo mobilne enote v Postojni. Na mamografijo naj pridejo točno, saj bodo sprejete ob naročeni uri. Pred slikanjem naj snamejo ves nakit in naj ne uporabljajo dezodorantov, ki lahko motijo kakovost mamografske slike. Slikanje in pogovor z radiološkim inženirjem, ki opravi slikanje, traja približno 10 minut. Vsako dojko slikajo dvakrat v dveh različnih pozicijah. Slike nato ločeno pogledata dva izkušena zdravnika radiologa, kar zagotavlja visoko kakovost odčitavanja. Če radiolog na slikah ne odkrije sumljivih sprememb, ženska prejme pisni izvid o normalni mamografiji v roku enega tedna po opravljenem slikanju. Če pa radiolog na slikah odkrije sumljive spremembe, je ženska v največ petih delovnih dneh poklicana na dodatno obravnavo. Ženske, ki so slikane v mobilni enoti v Postojni, so na dodatne obravnave povabljene v presejalno-diagnostični center programa DORA na Onkološki inštitut Ljubljana. Običajno opravijo dodatno mamografsko slikanje, ultrazvok, po potrebi tudi punkcijo. 

Obvestilo o ukrepih programa DORA za obvladovanje nalezljivih bolezni in preprečevanje okužb z novim koronavirusom
Zaradi povečanega števila akutnih obolenj dihal v Sloveniji tudi v programu DORA pozivajo ženske, da se mamografije in dodatnih obravnav udeležijo samo, če so zdrave, kar pomeni, da ne kažejo znakov obolenja, značilnih za akutne okužbe dihal (telesna temperatura nad 38 ˚C, kašelj, težko dihanje) ali prebavil (driska). Če so zbolele in se mamografije ali dodatne obravnave ne morejo udeležiti, naj za nov termin pokličejo ali pišejo na:
-    elektronsko pošto: dora@onko-i.si,
-    brezplačno telefonsko številko: 080 27 28 vsak delovnik med 9. in 12. uro ter
-    obrazec za prenaročanje: dora.onko-i.si/prenarocanje.

Prav tako ženske, ki prihajajo na mamografijo ali dodatne obravnave v program DORA in imajo vročino ali so jo imele v zadnjih dneh (≥38 °C) in imajo vsaj enega od simptomov ali znakov akutne okužbe dihal (kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka) in so bile pred kratkim na območju visokega tveganja za okužbo z novim koronavirusom, pozivamo, naj ostanejo doma in naj se prenaročijo na zgoraj navedenih kontaktih, za obravnavo suma na koronavirus pa naj se po telefonu obrnejo na svojega osebnega zdravnika.

Ukrepi veljajo za vse lokacije, kjer se izvaja preventivno slikanje žensk in dodatne obravnave v programu DORA (https://dora.onko-i.si/presejalni-centri). 
 

Mobilna enota programa DORA pred Bolnišnico Postojna (foto: DORA).

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava