Novica

Domov / Novica

V okviru državnega programa DORA opravljena prva mamografska slikanja žensk

Konec marca letos je Onkološki inštitut Ljubljana v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA prvim ženskam iz Mestne občine Ljubljana poslal vabilo na presejalno mamografijo v presejalni center na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V ponedeljek, 21. aprila 2008, so bila v okviru programa Dora opravljena tudi prva mamografska slikanja. Slovenija se je tako pridružila dvaindvajsetim evropskim državam, ki imajo vzpostavljeno organizirano presejanje za raka dojk.

Pri presejalnih programih je najpomembnejša vrhunska kakovost, zato smo se na program DORA pripravljali že dlje, bolj intenzivno pa več kot eno leto. Pri pripravah smo sledili Evropskim smernicam za zagotavljanje kakovosti v mamografskem presejanju. Prejšnji teden je inštitut obiskala komisija tujih strokovnjakov in opravila zunanje preverjanje ustrezne pripravljenosti na presejanje, preverila vse korake poteka presejanja ter izdala pisno poročilo. Onkološki inštitut Ljubljana je zadostil vsem pogojem evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti.

Začetek programa Dora so na današnji novinarski konferenci med drugim pozdravili generalni direktor Onkološkega inštituta mag. Aljoša Rojec, soproga predsednika republike Barbara Miklič Turk, direktorica direktorata za javno zdravje mag. Marija Seljak, vodja referenčnega in presejalnega centra za raka dojk OI Ljubljana mag. Maksimiljan Kadivec ter direktor enote za kakovost presejanja pri Mednarodni agenciji za raziskave raka v Lyonu in vodja evropske presejalne mreže dr. Lawrence von Karsa.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava