Novica

Domov / Novica

V Mariboru opravljene prve presejalne mamografije v okviru programa DORA

V sredo, 12. junija 2013, je državni presejani program za raka dojk DORA pričel s slikanjem žensk iz Mestne občine Maribor. Slikanja žensk bodo zaenkrat potekala v UKC Maribor, kasneje naj bi del slikanj prevzeli tudi v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. Ta teden bo v UKC Maribor na presejalno mamografijo vabljenih 58 žensk. V MO Maribor je sicer 15.368 ustreznih žensk (starost 50-69 let), ki bodo v prihodnjih tednih in mesecih povabljene na presejalno mamografijo. Mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA: ''DORA se bo v MO Maribor širila postopno. Na podlagi izkušenj v juniju in juliju bomo organizirali nadaljnje delo in slikanja v Mariboru za jesen.''

V UKC Maribor slikanja opravljajo ustrezno izobraženi radiološki inženirji bolnišnice, slike pa odčitavajo radiologi Onkološkega inštituta Ljubljana. Prav tako bodo morebitne dodatne obravnave ženske zaenkrat opravljale na OI.

V okviru programa DORA so trenutno na presejalno mamografijo vabljene ženske iz Osrednjeslovenske regije, Zasavja in MO Maribor. Poleg Maribora in Zasavja slikanja v okviru DORE potekajo še na Onkološkem inštitut Ljubljana (stacionarna in mobilna enota) ter v mobilni enoti v Kamniku. V letošnjem letu je bilo v presejalni program DORA povabljenih 16.125 žensk (za različne kroge presejanja), slikanih jih je bilo 12.179, kar pomeni, da je bila udeležba 75,5-odstotna. Od pričetka delovanja programa leta 2008 je od 262.592 ustreznih žensk v Sloveniji (stare 50 do 69 let) vabilo v presejalni program DORA do sedaj dobilo 81.367 žensk, kar pomeni, da program Dora trenutno z vabili pokriva 31 % ciljne slovenske populacije. Do sedaj je bilo v programu DORA slikanih 56.170 žensk, nekatere izmed njih že večkrat, saj za nekatere poteka že tretji krog presejanja. V programu DORA smo do sedaj odkrili 546 rakov dojk, udeležba v programu pa je 72-odstotna.

Državni presejalni program za raka dojk DORA je namenjen ženskam med 50. in 69. letom, saj je to obdobje, ko je največja verjetnost, da zbolijo za rakom dojk. DORA tej skupini žensk omogoča pregled z mamografijo (slikanje dojk z rentgenskimi žarki) na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava