Novica

Domov / Novica

V Litiji zaključili že šesti krog slikanja žensk v programu DORA

Med oktobrom lani in januarjem letos so na slikanje dojk (presejalno mamografijo) v mobilno enoto programa DORA, ki je stala ob Zdravstvenem domu Litija, povabili okoli 2.500 žensk iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. Udeležba povabljenih žensk je bila 79,3 % in je od začetka delovanja programa DORA v Litiji leta 2012 najvišja.

Od vseh slikanih žensk so jih zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah 31 povabili na dodatne obravnave v presejalno-diagnostični center na Onkološkem inštitutu Ljubljana, pri manj kot 10 so odkrili raka dojk. Dolgoročni cilj programa DORA je zmanjševanje umrljivost žensk zaradi raka dojk med 50. in 69. letom za 25 do 30  %.

Mobilna enota programa DORA se bo v Litijo ponovno vrnila jeseni 2024, ko bodo ženske ponovno vabljene na mamografijo. Sodelavci programa DORA priporočajo, da se ženske redno udeležujejo slikanja dojk in tako naredijo korak za svoje zdravje. Z mamografijo v programu DORA odkrivajo majhne, še netipne spremembe na dojkah.

Vse ženske, ki se niso uspele udeležiti slikanja v mobilni enoti v Litiji, lahko to še vedno storijo tako, da se naročijo v enega izmed drugih presejalnih centrov programa DORA v Sloveniji (seznam centrov: https://dora.onko-i.si/presejalni-centri) prek elektronskega naslova dora@onko-i.si, spletnega obrazca za prenaročanje na https://dora.onko-i.si/prenarocanje/ ali na brezplačni telefon 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava