Novica

Domov / Novica

V Litiji zaključili 4. krog slikanja žensk v programu DORA

Med 15. oktobrom lani in 11. januarjem letos je v Litiji potekal že četrti krog slikanja žensk v mobilni enoti programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Na presejalno mamografijo v mobilno enoto so povabili več kot 2.100 žensk  v starosti med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Litija in Šmartno pri Litiji. V tem času je bilo slikanih 1.622 žensk, od teh jih je 36 potrebovalo dodatne preiskave zaradi vidnih sprememb dojk na mamografskih slikah. V primerjavi z zadnjim tretjim krogom slikanja leta 2016 se je slikanja udeležilo za skoraj tri odstotke več vabljenih žensk (76,7 %). Slikanja so opravili posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana.

 

Čez dve leti ponovno v Litiji

Mobilna enota programa DORA se bo v Litijo ponovno vrnila v drugi polovici leta 2020, ko bodo ženske vabljene na mamografijo. »Sodelavci programa DORA vabimo vse ženske, da se redno udeležujejo slikanja dojk in tako naredijo korak za svoje zdravje. Z mamografijo v programu DORA odkrivamo majhne, še netipne spremembe na dojkah. Tako raka odkrijemo na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. Poleg tega je samo zdravljenje bistveno manj agresivno, kar prispeva k večji kakovosti življenja bolnic. Dolgoročno pa z odkrivanjem majhnih rakov zmanjšujemo umrljivost žensk med 50. in 69. letom za 25 do 30  %,« je izpostavila mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje in odgovorna radiologinja v programu DORA.

 

Za ženske, ki se niso uspele udeležiti slikanja v Litiji

Vse ženske, ki se niso uspele udeležiti slikanja v mobilni enoti v Litiji, lahko to še vedno storijo tako, da se naročijo prek elektronskega naslova dora@onko-i.si, spletnega obrazca za prenaročanje na https://dora.onko-i.si/prenarocanje/ ali na brezplačni telefon 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro. Na naveden kontakt sporočijo ime in priimek, datum rojstva in poslali jim bomo novo vabilo na mamografijo. Dodajo lahko tudi želeno lokacijo, saj je slikanje mogoče opraviti v kateremkoli presejalnem centru po Sloveniji.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava