Novica

Domov / Novica

V Kamniku se začenja slikanje žensk v programu DORA 

Po dveh letih se je v Kamnik ponovno vrnila mobilna enota presejalnega programa za raka dojk DORA. Nekatere ženske bodo povabili že sedmič na presejalno mamografijo, saj program na območju Kamnika deluje že od leta 2011. Tokrat bodo na presejalno mamografijo skupno povabili okoli 3.700 žensk med 50. in 69. letom iz občine Kamnik. Mobilna enota bo do maja letos stala ob Domu kulture v Kamniku.
Zadnjič je bila mobilna enota programa DORA v Kamniku pred dvema letoma, ko je na presejalno mamografijo prišlo 79 % vseh povabljenih žensk iz občine Kamnik, 99 žensk so zaradi sprememb na mamografiji povabili na Onkološki inštitut Ljubljana na dodatne preiskave. Z dodatnimi preiskavami so raka dojk potrdili pri 16 ženskah.

Majhni raki dojk lahko pomenijo večjo verjetnost ozdravitve 
DORA je državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, kjer omogočajo vsem ženskam med 50. in 69. letom v Sloveniji pregled z mamografijo na vsaki dve leti. Po 50. letu je verjetnost, da ženska zboli za rakom dojk največja. S preventivno mamografijo ov programu DORA odkrivajo bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi si jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju. Odkrivanje majhnih in na dojko omejenih rakov lahko bistveno izboljša verjetnost ozdravite, tudi samo zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na kakovost življenja bolnic. Sodelavci programa DORA zato ženskam svetujejo, da se udeležijo preventivne mamografijo, ko dobijo vabilo.

Prenaročanje žensk
Ženske bodo iz programa DORA prejele približno tri tedne pred terminom presejalne mamografije osebno vabilo na naslov stalnega prebivališča. Če jim termin ne ustreza, se lahko  prenaročijo prek elektronske pošte dora@onko-i.si ali pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak delovni dan med 9. in 12. uro.
 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava