Novica

Domov / Novica

V Kamniku avgusta začeli s slikanjem žensk v mobilni enoti programa DORA

Konec avgusta se je mobilna enota programa DORA po tem, ko se je zaključilo slikanje na Vrhniki, ponovno vrnila v Kamnik. V mobilni enoti so začeli že s petim krogom slikanja žensk med 50. in 69. letom iz občine Kamnik. Skupaj bo na mamografijo povabljenih okoli 4.000 žensk, ki bodo do predvidoma začetka leta 2020 opravljale slikanje v mobilni enoti programa DORA. Ta stoji na ploščadi ob Domu kulture Kamnik in deluje od ponedeljka do petka med 8. in 14.20 uro.

V Kamniku bodo letos nekatere ženske vabili že v peti krog slikanja dojk v programu DORA. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota programa DORA v Kamniku, je bilo med majem in oktobrom 2017 slikanih 2.705 žensk; slikanja se je udeležilo več kot 80 odstotkov takrat povabljenih žensk. Od vseh slikanih žensk so jih na dodatne obravnave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 50, pri 15 ženskah so odkrili raka dojk. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom v Sloveniji za tretjino.
Preprost in hiter pregled brez napotnice, doplačil ali čakanja odkrije raka še preden bi spremembo v dojki lahko zatipale ženske same. Če raka dojk odkrijemo na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zato ženske spodbujamo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki ga prejmejo z Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu so navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote.
V primeru, da predlagani termin ženski ne ustreza in bi se želela prenaročiti ali naročiti sama, lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali piše na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolni obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje). 

 

Mobilna enota programa DORA v Kamniku, september 2019, foto: DORA.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava