Novica

Domov / Novica

UKC Maribor in ZD Maribor prejela certifikat o statusu presejalnega centra DORA

V petek, 7. oktobra 2016, je ekipa državnega programa DORA obiskala Maribor in predala Certifikat o statusu presejalnega centra v programu DORA Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor in Zdravstvenemu domu (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor.

Nekaj fotoutrinkov predaje si lahko ogledate v priloženih fotografijah.

UKC Maribor se je presejalno slikanje dojk v okviru programa DORA začelo 12. junija 2013, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor pa 22. januarja 2014. V obeh mariborskih stacionarnih centrih programa DORA presejalno slikanje izvajajo njihovi zaposleni, ki so posebej izobraženi za delo v programu  DORA, slike pa odčitavajo radiologi Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), v odčitovanje se vključuje en radiolog odčitovalec iz UKC Maribor. Prav tako morebitne dodatne obravnave ženske zaenkrat opravljajo na OI.

 

Na presejalno slikanje v UKC Maribor in ZD Maribor vabimo ženske iz občin Benedikt, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Pesnica, Poljčane, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Sveta Ana, Sveti Jurij v Slov.goricah in Šentilj. V teh občinah je nekaj manj kot 32.000 žensk med 50. in 69. letom starosti.

 

V presejalno enoto programa DORA UKC Maribor smo od začetka presejanja 2013 do konca septembra 2016 povabili 17.366 žensk, nekatere tudi dvakrat - za prvi in drugi presejalni krog. Opravili so nekaj več kot 16.000 presejalnih mamografij. Udeležba žensk v programu je bila 79-%, do sedaj pa smo med slikanimi odkrili 112 rakov dojk, nekatere ženske pa so še v obravnavi.

 

Udeležba žensk, povabljenih v ZD Maribor od januarja 2014 do konca septembra 2016, je bila podobna, 78-%. Tja smo povabili 10.900 žensk (nekatere dvakrat), opravljenih je bilo 10.237 mamografij in do sedaj odkritih 60 rakov dojk.

 

Iz celotne Območne enote ZZZS Maribor smo do sedaj povabili okoli 70 % vseh žensk iz ciljne skupine. Poleg UKC in ZD namreč v mariborski območni enoti deluje še stacionarni center v SB Ptuj, kamor od decembra 2015 vabimo ženske iz vseh preostalih občin OE ZZZS Maribor. 

 

Ženske iz OE ZZZS Maribor se v program DORA lahko vključijo tudi same tako, da se naročijo preko telefona 080 2728 ali preko elektronske pošte dora@onko-i.si.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava