Novica

Domov / Novica

Teden boja proti raku 4.–8. marec

Uspešnost slovenskih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb.

V Sloveniji poleg presejalnega programa za raka dojk DORA delujeta še programa za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vrati (ZORA) ter na debelem črevesju in danki (SVIT). Zadnji podatki kažejo pomemben pozitiven vpliv presejalnih programov na zmanjševanje umrljivosti – osebe, katerim so raka odkrili v presejalnih programih DORA, ZORA in SVIT, umirajo 4-krat manj pogosto kot enako stare osebe, ki jim je bil rak odkrit izven presejalnih programov.

Ob začetku tedna boja proti raku med 4. in 8. marcem razveseljuje dejstvo, ki ga je predstavil koordinator Državnega programa obvladovanja raka prof. dr. Branko Zakotnik: »Program DORA sedaj pokriva celo Slovenijo, kar zagotavlja enake možnosti za vse ženske. S programom zbolevnosti ne moremo zmanjšati, lahko pa pomembno vplivamo na boljše preživetje in manjšo umrljivost. Analiza za obdobje 2011-2015 je pokazala, da je 5-letno preživetje bolnic, ki jim je bil rak dojke odkrit v programu DORA, za 10 % večje v primerjavi s preživetjem bolnic, katerim rak dojke ni bil odkrit v programu DORA. Seveda pa bo potrebno počakati še nekaj časa in opraviti dodatne analize, da se potrdijo učinki tega programa.«

Zaradi pozitivnega vpliva zgodnjega odkrivanja raka sodelavci programa DORA spodbujamo vse ženske med 50. in 69. letom, ki prejmejo vabilo, da se redno vsaki dve leti udeležijo mamografije.

V programu DORA odkrivamo majhne, še netipne rake dojk, ki so večinoma omejeni le na dojko. To lahko vpliva na uspešnejše zdravljenje, ki je manj agresivno, kar lahko prispeva k višji kakovosti življenja bolnic. Dolgoročni cilj programa DORA je zmanjšati umrljivost žensk v ciljni populaciji za rakom dojk do 30 %.  

Več o tednu boja proti raku si lahko preberete na tej povezavi.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava