Novica

Domov / Novica

Svetovni dan boja proti raku in pomen zgodnjega odkrivanja raka v času epidemije covid-19

Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo 4. februarja, ne smemo pozabiti na epidemijo raka – rak je namreč danes eden najpomembnejših zdravstvenih problemov naše družb, vendar pa lahko skoraj polovico vseh rakov preprečimo z lastno aktivnostjo tako, da se odločamo za zdrave izbire v življenju in sledimo 12 priporočilom proti raku (Evropski kodeks proti raku), med katerimi je tudi redna udeležba v preventivnih programih za zgodnje odkrivanje raka.

Po podatkih slovenskega registra raka letno na novo za rakom zboli več kot 15.000 Slovenk in Slovencev, več kot 6.000 jih zaradi raka umre. Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Letno za to boleznijo zboli okoli 1.400 žensk, večinoma po 50. letu, okoli 400 jih umre. V Sloveniji deluje Državni presejalni program za raka dojk DORA, ki vabi vse ženske med 50. in 69. letom na presejalno mamografijo vsaki dve leti.

V programu DORA odkrivamo raka dojk s preventivnim slikanjem dojk. Ključni namen programa DORA je zgodnje odkrivanje raka dojk, ki ga ženska sama še ne more zatipati. Zgodaj odkrit rak, ki je omenjen na dojko, lahko pomeni uspešno ozdravitev. Redna udeležba v organiziranih programih zgodnjega odkrivanja raka dojk dokazano v ciljni populaciji žensk zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic, ki jim je bil rak dojk odkrit v presejalnem programu.

Lani je bil v spomladanskem valu epidemije covid-19 začasno zaustavljen tudi program DORA. Ob ponovnem začetku slikanja smo v programu DORA uvedli dodatne ukrepe za varno obravnavo žensk in delo vseh sodelavcev, program pa od takrat neprekinjeno deluje po celi Sloveniji. »Uspeli smo doseči res velik odziv žensk, ki so se udeležile preventivnega slikanja dojk. Že v prvih dveh mesecih po ponovnem zagonu programa DORA je na mamografijo prišlo 75 % vseh povabljenih žensk, kar je bilo na ravni pred epidemijo. Tudi v naslednjih mesecih se je trend nadaljeval in je na letni ravni znašal 74 %. V letu 2020 smo v programu DORA slikali 99.679 žensk, kar je ob dvomesečni začasni zaustavitvi programa izjemen uspeh. Raka dojk smo odkrili pri 600 ženskah, večinoma majhnih in omejenih na dojko, kar je na ravni pred epidemijo in dolgoročno zagotavlja uresničevanja ključnega cilja programa DORA, to je za tretjino manj smrti žensk zaradi te bolezni. Zato ženske vseskozi spodbujamo, da zaradi morebitnega strahu pred virusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk,« je ob svetovnem dnevu boja proti raku povedala mag. Kristijana Hertl, dr. med., vodja programa DORA.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava