Novica

Domov / Novica

Sodelavka programa DORA sogovornica na regijski okrogli mizi v Prevaljah ob začetku projekta Zdrave občine na Prevaljah

V začetku tega tedna je na Prevaljah potekala okrogla miza na temo raka in je predstavljala eno od aktivnosti projekta »Občina Prevalje, zdravo mesto«. Na dogodek, ki ga je organizirala občina Prevalje, sta bili povabljeni tudi naši sodelavki iz presejalnih programov za raka Katja Jarm (DORA) in Mojca Florjančič (ZORA).

Po kazalnikih zdravja, ki jih spremlja NIJZ, občina Prevalje odstopa od slovenskega in regijskega povprečja. S tem namenom so v občini pripravili vrsto aktivnosti, s katerimi želijo svoje prebivalce osveščati o zdravju in jih spodbujati k aktivnostim za njihovo boljše zdravje. 

Udeležencem okrogle mize sta sodelavki OI predstavili pomen preventivnega ravnanja posameznika, s katerim lahko zmanjša možnost, da zboli za določenimi raki ter oba preventivna programa zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu ZORA in raka dojk DORA. Ob koncu so organizatorji okrogle mize izpostavili, da je dogodek skupnostno osvetlil problematiko zbolevanja za rakom na Prevaljah in nagovarja prebivalce k še večji odzivnosti v presejalne programe za zmanjševanje zbolevnosti, za povečevanje preživetja in za večjo kakovost življenja bolnikov z rakom ter jih spodbuja k preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju bolezni, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. 

V obeh presejalnih programih za raka DORA in ZORA na Prevaljah beležijo dobre podatke o udeležbi, ki presega slovensko povprečje, visoka je precepljenost proti HPV. Tudi regijsko se Koroška lahko pohvali z visoko udeležbo v presejalnih programih za raka, kar kaže, da so prebivalci v skrbi za svoje zdravje zelo osveščeni. 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava