Novica

Domov / Novica

Šesto leto delovanja presejalnega centra programa DORA v Zdravstvenem domu Ljubljana

Januarja mineva šesto leto, ko je v Zdravstvenem domu Ljubljana (enota Center, Metelkova) začel z delovanjem presejalni center programa DORA. To je bil tretji center po vrsti v Sloveniji, kjer so začeli opravljati presejalne mamografije (slikanje žensk) v programu DORA, in drugi center v Ljubljani poleg Onkološkega inštituta Ljubljana.

Na slikanje dojk (mamografijo) so v ZD Ljubljana vabljene ženske iz občin Kočevje, Ribnica, Kostel, Loški potok, Sodražica, Bloke, Loška dolina in Osilnica. V letu 2018 je bilo v presejalni center ZD Ljubljana na slikanje povabljenih 4.880 žensk, od tega se je slikanja udeležilo 3.725 žensk. Najbolj so se slikanja udeleževale vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Sodražica (78,4 %), Ribnica (76,9) in Kočevje (76,2 %), slabše pa iz občine Osilnica (53,1 %) in Kostel (62,3 %). Pri pregledu mamografskih slik s strani dveh izkušenih zdravnikov radiologov, ki ločeno odčitavata slike, so bile pri 93 ženskah odkrite sumljive spremembe. Zato so bile te ženske povabljene na dodatne diagnostične preiskave, kjer so raka dojk odkrili pri 21 ženskah.

Leta 2019 so v ZD Ljubljana na preventivno mamografijo povabili 4.895 žensk, vključenih v program DORA. Od teh je mamografijo opravilo dobrih 76 % (3.737 povabljenih žensk). Pri 100 ženskah so zdravniki radiologi na mamografskih slikah ugotovili sumljive spremembe, zato so te ženske povabili na dodatne preiskave. Za leto 2019 dokončni podatki za odkrite rake še niso na voljo, saj so nekatere ženske še v obravnavi.

»V programu DORA z mamografijo odkrivamo majhne, še netipne spremembe dojk, ko je zdravljenje lahko uspešno. Cilj programa DORA je zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk od 25-30 %, pri čemer je ključni pogoj, da se povabljene ženske po celi Sloveniji programa udeležujejo v vsaj 70 %. Zato spodbujamo ženske med 50. in 69. letom, da se odzovejo našemu povabilu in se redno udeležujejo mamografij. Ker pa lahko za rakom dojk ženska zboli kadarkoli, priporočamo redno mesečno pregledovanje dojk,« svetuje vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med. 

Ob tej priložnosti čestitamo sodelavkam v presejalnem centru programa DORA v ZD Ljubljana (Metelkova) in se jim zahvaljujemo za odlično sodelovanje, zagotavljanje kakovosti v programu DORA in zaupanje.

Ekipa DORA (OI)

Ekipa programa DORA v ZD Ljubljana

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava