Novica

Domov / Novica

Prvo leto delovanja programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA v Celju

Ljubljana, 25. februar 2019 – Februarja mineva leto dni, odkar je v Zdravstvenem domu Celju začel delovati presejalni center programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. V območni enoti ZZZS Celje so ženske vabljene na mamografijo tudi v Splošno bolnišnico Celje od decembra 2017. Udeležba vabljenih žensk v programu DORA na tem območju je bila v prvem letu 74,5 %, v obeh centrih je bilo slikanih 9.358 žensk, pri 52 je bil odkrit rak dojk.

V oba centra vabijo ženske med 50. in 69. letom na presejalno mamografijo v okviru programa DORA iz občin Celje, Kozje, Laško, Podčetrtek, Radeče, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Vitanje, Vojnik, Zreče, Bistrica ob Sotli, Braslovče, Dobje, Dobrna, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko, Žalec. V teh občinah je 28.000 žensk iz starostne skupine 50 do 69 let, ki bodo v roku dveh let povabljene na mamografijo v oba celjska centra.

V prvem letu delovanja so v SB Celje opravili 4.847 mamografij, v ZD Celje pa 4.511 mamografij. Skupno je bilo na mamografijo iz vseh občin na Celjskem v oba presejalna centra programa DORA v letu 2018 povabljenih nekaj manj kot 11.300 žensk, udeležba vabljenih žensk je bila 74,5 %. Najvišja je bila v občinah Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Laško, Polzela, Slovenske Konjice, Šentjur, Štore, Tabor in Žalec, kjer je presegala 75 %. Pod 70 % je bila le v občinah Bistrica ob Sotli, Podčetrtek, Radeče, Rogaška Slatina, Rogatec in Vitanje. Rezultat je za prvi krog vabljenja zelo dober, saj skupno presega 70 %, kar je eden od ključnih pogojev za doseganje dolgoročnega cilja programa DORA, to je do 30 % manjša umrljivosti žensk za rakom dojk. Od vseh slikanih žensk so jih v presejalno-diagnostični center na Onkološkem inštitutu Ljubljana povabili na dodatne preiskave 362, pri 52 je bil v nadaljnjem diagnostičnem postopku ugotovljen rak dojk. Število odkritih rakov še ni dokončno, saj so nekatere ženske še v obravnavi.

Če zdravniki radiologi na mamografskih slikah dojk odkrijejo sumljive spremembe, program DORA povabi te ženske na dodatne preiskave (dodatno slikanje dojk in/ali pregled z ultrazvokom, redkeje tudi punkcija vidnih sprememb v dojkah). Ženske iz območne enote ZZZS Celje so trenutno na omenjene dodatne diagnostične preiskave napotene v Presejalno-diagnostični center programa DORA na Onkološki inštitut Ljubljana. Predvidoma v prihodnjem letu pa bodo te dodatne preiskave opravljale v Presejalno-diagnostičnem centru programa DORA v UKC Maribor, kjer tak center deluje od decembra 2018, trenutno še v omejenem obsegu.

Sodelavci programa DORA vabijo vse ženske, da se redno udeležujejo slikanja dojk in tako naredijo korak za svoje zdravje. »Z mamografijo v programu DORA odkrivamo majhne, še netipne spremembe na dojki. Tako raka odkrijemo na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. Poleg tega je samo zdravljenje bistveno manj agresivno, kar prispeva k večji kakovosti življenja bolnic,« je izpostavila mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje in nadzorna radiologinja v programu DORA.

Zbolevnost za rakom dojk v Savinjski regiji

Po podatkih Registra raka RS na Onkološkem inštitutu Ljubljana je bila v petletnem obdobju 2011-2015 v Sloveniji največja zbolevnost za rakom dojk v Osrednjeslovenski in Jugovzhodni regiji, najmanjša pa v Pomurski in Koroški regiji. Zbolevnost za rakom dojk v Savinjski regiji je nižja od slovenskega povprečja. V tem obdobju je v Sloveniji za rakom dojk povprečno letno zbolelo 123 žensk na 100.000 prebivalk, v Savinjski regiji pa 111 žensk na 100.000 prebivalk. V Sloveniji bo ena od 12-ih žensk do 74. leta starosti zbolela za rakom dojk, v Savinjski regiji pa ena od 14-ih žensk do 74. leta starosti.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava