Novica

Domov / Novica

Program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA ponovno v Litiji

15. oktobra je program DORA začel že s četrtim krogom slikanja v mobilni enoti v Litiji, ki stoji pri Zdravstvenem domu Litija. Do sredine decembra bodo na mamografijo povabili okoli 2.000 žensk med 50. in 69. letom starosti iz občin Litija in Šmartno pri Litiji.

Zadnji krog slikanja žensk je potekal pred dvema letoma, ko so med avgustom in oktobrom 2016 povabili 1.997 ustreznih žensk. Udeležba povabljenih žensk je bila 74 %, opravili pa so 1.497 mamografij. Od vseh slikanih žensk jih je bilo 49 napotenih na nadaljnjo obravnavo na Onkološki inštitut v Ljubljani, pri 11 ženskah so odkrili raka dojk. »V programu DORA odkrivamo majhne, klinično netipne rake. Mamografija je dokazano najustreznejša diagnostična metoda odkrivanja majhnih rakov in če je rak odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje manj agresivno in uspešnejše. Zato ženske storite korak za svoje zdravje in se odzovite na vabilo programa DORA ter tako izkoristite svojo pravico do presejanja, ki vam jo zagotavlja država,« je pozvala ženske odgovorna radiologinja v programu DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Visoka udeležba pred dvema letoma kaže na dobro ozaveščenost žensk s tega območja in na dobre izkušnje s programom DORA v preteklosti. Nekatere ženske iz občin Litija in Šmartno pri Litiji so namreč letos vabljene že v četrti krog presejalnega slikanja – mobilna enota DORA je v Litiji delovala leta 2012, 2014 in 2016.

Program DORA je od aprila letos dostopen vsem slovenskim ženskam med 50. in 69. letom. Deluje po visokih evropskih smernicah kakovosti. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen. Prijazni sodelavci sprejmejo žensko ob naročeni uri, brez čakanja. Slikanje opravijo posebej za program DORA izobraženi radiološki inženirji po strogih evropskih smernicah kakovosti. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa, rezultati so hitri, da ženska ni izpostavljena predolgemu čakanju. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na Onkološki inštitut v Ljubljano, kjer poteka tudi zdravljenje morebitnega raka dojke. Udeležba žensk v programu je pogoj za uspešnost programa; če se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 % žensk, lahko dolgoročno zmanjšamo umrljivost žensk zaradi raka dojk do 30%, kar je ključni cilj programa. 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava