Novica

Domov / Novica

Program DORA vključen v pilotiranje akreditacije Evropske komisije

Državni presejalni program za raka dojk DORA, katerega nosilec je OI Ljubljana, je bil v letu 2022 vključen v pilotni projekt akreditacije presejalnih programov za raka dojk. Pilotiranje akreditacije je izvajala Evropska komisija, natančneje njen organ Joint Research Centre, ki je želela na primeru programa DORA preveriti na novo zasnovano akreditacijo za preverjanje kakovosti presejalnih programov v celotni Evropski uniji. Pilotiranje akreditacije je del sheme kakovosti, ki se vzpostavlja pod naslovom European Quality Assurance Scheme for Breast Cancer Services.

Prva faza pilotiranja akreditacije je potekala po spletu spomladi 2022 in je zahtevala pripravo kazalnikov in pregled številnih zahtev, predvsem protokolov in navodil za delo ter SOP-jev (standardnih operativnih postopkov). Zahteve, ki jih je bilo potrebno izpolniti, so zbrane v obsežni publikaciji Manual for Breast Cancer Services.  

Druga faza pilotiranja akreditacije je potekala letos jeseni, ko so sodelavci programa DORA pripravili dokazila o upoštevanju zahtev Evropske komisije. Mednarodna zasedba revizorjev je obiskala prostore programa DORA na OI Ljubljana konec novembra in preverila skladnost s postavljenimi zahtevami. Čeprav je šlo je za pilotiranje akreditacije, so revizorji pripravili obsežno poročilo o svojem delu, iz katerega izhaja, da program DORA že danes izpolnjuje veliko večino postavljenih zahtev. To pomeni, da je za ženske v programu DORA zagotovljena obljubljena kakovostna in varna obravnava. 

Dejanska akreditacija presejalnih programov bo potekala predvidoma leta 2024. Vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med. je poudarila:»Do uradnega akreditacijskega postopka pa smo lahko ponosni, da je program DORA sodeloval pri tako obsežnem pilotnem projektu akreditiranja po zahtevah Evropske komisije na področju kakovosti,« je poudarila vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Člani akreditacijske skupine s sodelavci programa DORA

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava