Novica

Domov / Novica

Program DORA med dobitniki zlate plakete Zveze slovenskih društev za boj proti raku

Na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku, ki je potekala 25. 5. 2022, je zlato plaketo Zveze prejel tudi program DORA. Plaketo je prevzela vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

V utemeljitvi nagrade je bilo poudarjeno, da smo v programu DORA v času epidemije covid-19 ob upoštevanju vseh ukrepov za varno obravnavo in ob prilagajanju na aktualno epidemiološko situacijo v državi delo takoj organizirali tako, da bi čim prej nadoknadili odpovedi slikanj zaradi zaustavitve v prvem valu 2020 in ženskam omogočili zgodnje odkrivanje raka kot pred epidemijo. S sodelovanjem vseh deležnikov programa in zaposlenih v vseh presejalnih enotah po Sloveniji nam je uspelo doseči rezultate na ravni pred epidemijo; v letu 2021 smo dosegli celo najboljše rezultate, odkar DORA deluje: več kot 77-odstotno udeležbo in skoraj 114.000 opravljenih presejalnih mamografij.

Vodja programa mag. Kristijana Hertl, dr. med. je ob prejemu plakete povedala: »Razmere so bile velikokrat na meji mogočega, saj so nekateri naši sodelavci radiološki inženirji morali delovati tudi na kovidnih oddelkih v svojih ustanovah. Kljub temu smo leto 2021 zaključili z najvišjim številom slikanih žensk do sedaj, in z najvišjo udeležbo povabljenih žensk. Iskreno sem hvaležna, da nam je s strokovnim, predvsem pa prijaznim odnosom, uspelo ohraniti zaupanje žensk v varno obravnavo v vseh naših presejalnih enotah po celi Sloveniji. In kar je najpomembnejše, da smo v obeh epidemičnih letih odkrili skoraj 1.300 rakov dojk, večinoma majhnih in omejenih na dojko, kar pomeni večje preživetje bolnic.«

Vodja mag. Hertl se je zahvalila Zvezi za podeljeno plaketo, sodelavcem v vseh centrih po Sloveniji, vodstvu Onkološkega inštituta Ljubljana in Ministrstvu za zdravje, ki so omogočili, da je program deloval nemoteno kljub epidemiji covid-19 in nadaljeval uresničevanje svojega ključnega cilja - zgodnje odkrivanje raka, ko je zdravljenje bolezni lahko zelo uspešno.

Zlate plakete je prejemnikom izročil minister za zdravje Janez Poklukar, poleg programa DORA so jih prejeli še strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., vodja Programa Svit dr. Dominika Novak Mlakar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vodja programa ZORA doc. dr. Urška Ivanuš z Onkološkega inštituta Ljubljana in Mojca Gobec, dr. med., dolgoletna direktorica Direktorata za javno zdravje, sedaj vodja Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Ministrstvu za zdravje. Iskrene čestitke vsem dobitnikom plaket.

 

Prejem zlate plakete Zveze slovenskih društev za boj proti raku, vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, maj 2002

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava