Novica

Domov / Novica

Prenovljena priporočila Evropske unije za presejalne programe za raka

9. decembra 2022 je Svet Evropske unije potrdil prenovljena priporočila za presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki jih je septembra pripravila Evropska komisija. Za obstoječa tri presejanja za raka – za raka materničnega vratu, dojk ter debelega črevesa in danke – so priporočila posodobljena, poleg tega pa predvidevajo nadaljnja raziskovanja in postopno implementacijo treh novih – za pljučnega raka, raka prostate ter v nekaterih državah in regijah tudi za raka želodca. Priporočila nadomeščajo tista iz leta 2003. 

V Sloveniji imamo vse tri presejalne programe za raka (rak materničnega vratu, rak dojk in rak debelega črevesa ter danke) že zelo dobro vpeljane in vsi trije dosegajo evropsko primerljive rezultate. Tudi v Državnem presejalnem programu za raka dojk DORA s sedanjo presejalno politiko izpolnjujemo vse standarde dosedanjih evropskih priporočil in predstavljamo zgled za države, ki šele vpeljujejo podobne presejalne programe za raka dojk, in učni center za nove sodelavce v teh presejalnih programih. Od leta 2017 je program DORA dostopen za vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Letno jih povabimo okoli 140.000, presejalne mamografije se udeleži okoli 105.000 vabljenih žensk. Med njimi okoli 650-im ženskam odkrijemo raka dojk.

V prenovljenih Evropskih priporočilih za raka dojk glede na dokaze, predstavljene v evropskih smernicah, še vedno ostaja priporočen presejalni pregled z mamografijo za ženske med 50. in 69. letom. Dodan je predlog možnosti širitve presejanja za ženske v starosti 45 do 74 let. Kot presejalni test je predlagana uporaba digitalne mamografije digitalne ali tomosinteze dojk. Magnetnoresonančno slikanje (MRI) bi bilo treba uporabiti, kadar je to strokovno utemeljeno.

V programu DORA bomo skladno s Strateškim načrtom programa DORA 2021–2025 glede spremembe presejalne politike in na osnovi novih evropskih priporočil pripravili analizo zmožnosti širitve starostne skupine ciljne populacije (na 45 do 74 let) z upoštevanjem vse potrebne infrastrukture (strojna in programska oprema, prostori, medicinska oprema) in osebja za vpeljavo teh sprememb v slovenski zdravstveni sistem.

Nova Evropska priporčila za presejalne programe za raka v slovenskem jeziku so na voljo TU. Več si lahko preberete tudi v novici Onkološkega inštituta Ljubljana.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava