Novica

Domov / Novica

Predstavitev programa DORA na Celjskem sejmu

Tradicionalno so se sodelavke programa DORA tudi letos udeležile Mednarodnega obrtnega sejma (MOS) v Celju, ki je potekal med 15. in 19. septembrom, kjer so skupaj s sodelavkami programa ZORA in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predstavile vse tri preventivne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb (ZORA, DORA in Program SVIT). Lahko bi se vprašali, kaj ima obrtniški sejem s preventivni programi za zgodnje odkrivanje raka, a odgovor je jasen. Zdravje zaposlenih je ključnega pomena za ustanovo ali podjetje. 

Sejem ima pri tem pomembno vlogo, saj so bili uspešno videni in slišani vsi trije preventivni programi za raka v Sloveniji, ki osveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja raka in spodbujajo ljudi k zdravim izbiram v življenju. V vseh treh presejalnih programih imamo vrsto pozitivnih zgodb udeleženk in udeležencev, ki jim je bil v enem od preventivnih programov odkrit rak dovolj zgodaj, da je bila ozdravitev uspešna. To je z nami delilo tudi veliko obiskovalcev sejma, ki so se ustavili ob naši predstavitveni stojnici.  

Celjskega sejma sta se udeležili sodelavki programa DORA Diana Cegnar in Marijana Kastelic. Obe sta opazili, da je program DORA dobro prepoznan tudi pri mlajših ženskah in zanimivo tudi pri moških, kar je zelo spodbudno. Večina mimoidočih program DORA pozna bodisi osebno bodisi  preko partneric, mater, sester, babic, prijateljic, … Med vsemi se je našima sodelavkama še posebej v spomin vtisnila gospa iz Prekmurja, ki je delila svojo prijetno izkušnjo. Pohvalila je prijaznost, prilagodljivost in odzivnost naših sodelavk v presejalnem centru programa DORA v murskosoboški bolnišnici. S takimi zgodbami se na sejmih pogosto srečujemo, ker smo tam v osebnem stiku z ženskami. Poleg pohval nam ženske zastavijo tudi veliko vprašanj, kot na primer, kdaj bodo ponovno povabljene, kako je s starostno skupino in kaj naj naredijo, če še niso dopolnile 50 let ali če so starejše od 69 let.

Na stojnici je sodelavka z NIJZ na modelu prikazovala tudi pravilen postopek samopregledovanja, kar je pripomoglo še k večji pozornosti obiskovalcev in spodbujanju pomena preventivnega ravnanja. 

Prav vse sodelavke preventivnih programov za raka pa so z obilo dobre volje in strokovnega znanja pripomogle, da sta predstavitev programov in promocija zdravja tudi tokrat uspeli.  

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava