Novica

Domov / Novica

Predavanje o DORI v knjižnici Domžale

V Domžalah je zdravstveno vzgojni center ZD Domžale organiziral dogodek Čas za zdravje in gibanje. V okviru dogodka je v domžalski knjižnici potekalo predavanje o preventivnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA, ki sta ga imela mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA in mag. Kristijana Hertl, odgovorna radiologinja v DORI. Predstavila sta pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk, ko z nekajminutnim pregledom z mamografijo v DORI odkrivamo majhne spremembe na dojkah, ki jih ženske še ne morejo zatipati same. Od novembra 2015 program DORA deluje v ZD Domžale, kamor redno vsaki dve leti vabimo na mamografijo ženske med 50. in 69. letom iz občin Domžale, Dol pri Ljubljani, Trzin, Mengeš, Moravče, Lukovica, Komenda in Vodice.

 

Udeležba žensk iz občine Domžale dobra
Domžale veljajo za najbolj zdravo občino v Sloveniji. To kaže tudi odzivnost žensk na vabilo programa DORA. Od leta 2011 je bila povprečna udeležba žensk v programu DORA dobrih 77 %. Nekoliko nižja je udeležba žensk, ki se prvič udeležujejo programa DORA, okoli 65 %, medtem ko je udeležba žensk v naslednjih krogih vabljenja višja (povprečno 91 %). Od leta 2011 smo od žensk, ki so opravile mamografijo v programu DORA, povabili 365 na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana, pri 69 smo odkrili raka dojke.

Začetki v mobilni enoti, danes v zdravstvenem domu
Program DORA je do leta 2015 potekal v mobilni enoti v Domžalah. S slikanjem smo začeli 2011 in v pol leta odkrili 31 rakov dojk. Povabili smo ženske med 50. in 69. letom iz občin Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin, slikanja se je udeležilo 68 % vabljenih žensk. Nato smo v drugem krogu leta 2013 povabili ženske iz občin Domžale, Dol pri Ljubljani, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče, Trzin in Vodice. Slikanja se je udeležilo 76 % vabljenih žensk, pri 27 smo odkrili raka dojke.
Od novembra 2015 program DORA deluje v Zdravstvenem domu Domžale, kamor smo do konca avgusta 2018 povabili že skoraj 13.000 žensk (nekatere večkrat), slikanja se jih je udeležilo skoraj 11.000 (82-odstotna udeležba), pri 112 ženskah smo odkrili raka dojke.

Zgodnje odkrivanje lahko reši življenje
Dolgoročni cilj programa DORA je zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 30 ali več odstotkov. Udeležba žensk v programu je pogoj za uspešnost programa; če se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 % žensk, lahko dolgoročno zmanjšamo umrljivost žensk zaradi raka dojk. Danes se v Sloveniji programa DORA udeleži okoli 73 % žensk. Sodelavci programa DORA pozivamo ženske, da se programa redno udeležujete, saj je z odkrivanjem manjših tumorjev izid bolezni bistveno boljši.

Predstavitev programa DORA tudi na stojnici
V petek, 19. 10., je potekala v športni dvorani Domžale tudi prireditev, na kateri so zdravstvene organizacije in društva občanom omogočile pestro dopoldne, zapolnjeno s podajanjem zdravstveno vzgojnih vsebin, raznimi meritvami ter telesno vadbo, predstavljeno na različne načine. Na dogodku so radiološke inženirke predstavile program DORA in odgovorile na vprašanja obiskovalcev.

Enota programa DORA v Zdravstvenem domu Domžale

Predstavitev programa DORA na stojnici v Domžalah

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava