Novica

Domov / Novica

Povabilo k sodelovanju v pomembni slovenski raziskavi v programu DORA o individualni ogroženosti z rakom dojk med ženskami v starosti 50 let

V programu DORA začenjamo z eno najpomembnejših raziskav, ki bo dala odgovor za prihodnjo usmeritev pri vabljenju in preventivnem slikanju žensk z namenom zgodnjega odkrivanja raka dojk. V naslednjih mesecih boste vse ženske, ki boste v letu 2021 dopolnile 50 let in boste v program DORA prvič povabljene, poleg vabila na presejalno mamografijo prejele tudi povabilo k sodelovanju v raziskavi in vprašalnik o individualni ogroženosti z rakom dojk. Vse ženske, ki se boste odločile za sodelovanje v raziskavi, skrbno izpolnite vprašalnik in ga skupaj s privolitveno izjavo pošljite v priloženi kuverti (poštnina je že poravnana) ali prinesite s sabo na presejalno mamografijo. Če bi se iz vaših odgovorov izkazalo, da je vaša ogroženost pomembno povečana, vas bo poklical zdravnik in vam predstavil nadaljnje ukrepanje. 

Danes vemo, da verjetnost posameznice, da bo zbolela za rakom dojk, ni enaka pri vseh ženskah in je povezana s številnimi dejavniki, kot so na primer starost ob prvi menstruaciji in prvem porodu, starost ob menopavzi ter družinska obremenitev z rakom. V Sloveniji v programu DORA odkrivamo zgodnje oblike raka dojk med vsemi ženskami na enak način, torej z mamografijo na dve leti med 50. in 69. letom. Če bi poznali individualno ogroženost z rakom dojk, ki jo že znamo izmeriti, bi lahko za vsako žensko prilagodili načrt zgodnjega odkrivanja raka dojk. In ta raziskava nam bo pri tem pomagala. V njej mora sodelovati ustrezno število žensk, pri katerih lahko na osnovi izpolnjenega vprašalnika izmerimo ogroženost. Zato je vaše sodelovanje v raziskavi izjemno pomembno, za kar se vam že danes iskreno zahvaljujemo.

Vključitev v raziskavo za vas ne bo pomenila spremenjenega postopka pri mamografiji v programu DORA. Privolitev lahko kadarkoli prekličete brez utemeljitve in to ne bo okrnilo vaše zdravstvene obravnave.

Za vsa dodatna vprašanja vam je na voljo vodja raziskave Katja Jarm, dr. med., na telefonu 01/5879573 (od 11. do 15. ure med delavniki) in e-pošti: kjarm@onko-i.si

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava