Novica

Domov / Novica

Podelitev priznanj za prispevek k vzpostavitvi in uspešnemu delovanju programa DORA

Na slavnostnem dogodku ob 10. obletnici delovanja Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA sta vodja programa mag. Maksimiljan Kadivec in namestnica vodje mag. Kristijana Hertl podelila priznanja organizacijam in posameznikom, ki so doprinesli k vzpostavitvi in uspešnemu delovanju programa DORA.

Priznanja so prejele organizacije:

 • Ministrstvo RS za zdravje za vztrajno podporo pri vzpostavitvi in širitvi Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA ter dolgoletno uspešno sodelovanje. Priznanje je prevzela ministrica Milojka Kolar Celarc.

 • Združenje Europa Donna Slovenija za partnersko in dolgoletno podporo pri vzpostavitvi ter postopni širitvi programa DORA. Priznanje je prevzela častna predsednica združenja Mojca Senčar.

 • Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za podporo in partnersko sodelovanje pri delovanju programa DORA. Priznanje je prevzel generalni direktor Marjan Sušelj.

 • Epidemiologija in register raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana za pripravo odličnih temeljev za vzpostavitev programa DORA in za nadaljnje sodelovanje. Priznanje je prevzela dolgoletna vodja tega oddelka dr. Maja Primic Žakelj.

 • Onkološki inštitut Ljubljana, ki je nosilec programa DORA in je prizadevno podpiral vzpostavitev ter širitev programa, pri katerem je aktivno sodeloval s svojimi zaposlenimi. Priznanje je prevzela generalna direktorica Zlata Štiblar Kisić.

Poleg slovenskih organizacij sta mag. Maksimiljan Kadivec in mag. Kristijana Hertl priznanja podelila tudi tujim strokovnim sodelavcem, ki so s svojim delom prispevali k vzpostavitvi kakovostnega presejalnega programa za raka dojk v Sloveniji. Prejemniki priznanj so bili:

 • Margrit Reichel, radiologinja iz Nemčije, ki je bila svetovalka pri vzpostavitvi presejalnega programa DORA.

 • Hildegard Aust, radiološka inženirka iz Nemčije, ki je slovensko ekipo presejalnega programa za raka dojk pripravila na nadzor kakovosti mamografskih slik.

 • Lawrence von Karsa, vodja skupine za nadzor evropskih presejalnih programov za raka dojk pri Mednarodni agenciji za raziskave raka v Lyonu in je soavtor evropskih smernic, ki jim sledijo tudi v slovenskem presejalnem programu DORA.

 • Peter Dean, nadzorni radiolog v presejalnem programu za raka dojk na Finskem in je sodeloval pri nadzoru pri uvajanju presejalnega programa DORA.

 • Per Skaane, radiolog in zaslužni profesor z univerze v Oslu. Na Norveškem je vodil slovensko skupino radiologov med izobraževanjem za delo v presejalnem programu.

 

Okrogla miza o dosežkih in izzivih programa DORA

Na dogodku je potekal tudi pogovor o dosežkih preteklih 10-ih let in izzivih programa DORA v naslednjem desetletju. Sodelovali so: ministrica Milojka Kolar Celarc, častna predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Mojca Senčar, generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, dolgoletna vodja Epidemiologije in registra raka na OI dr. Maja Primic Žakelj ter mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA. Sogovorniki so se strinjali, da je program DORA odlična zdravstvena storitev, ki deluje po strogih smernicah kakovosti. Tudi v prihodnje si bodo prizadevali, da bo program še bolj dostopen in s tem še bolj prijazen ženskam ter da se ga bodo ženske udeleževale v čim večjem številu. Ohraniti je treba visoko kakovost, nadzor nad celotnim izvajanjem programa in še naprej graditi prizadevno ekipo sodelavcev, ki prispevajo k rezultatom programa. Dolgoročni in ključni cilj presejanja je zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk, najpogostejšim rakom pri ženskah, v ciljni skupini žensk med 50. in 69. letom, za 25 do 30 odstotkov. Vodja programa DORA mag. Kadivec je ob zaključku pogovora še dodal: »Na nas se je obrnila tudi civilna družba in nas prosila za razmislek o razširitvi starostne skupine (45.–74. let) v programu DORA, kot so to že storile nekatere države v Evropi. Smo na točki, ko smo program uspešno razširili na območje celotne Slovenije. Ta pobuda je lahko izziv, ki terja razmislek, predvsem pa vključuje širši konstruktivni dogovor z vsemi partnerji, ki zagotavljajo presejalni program in skrbijo za njegovo implementacijo. Pri tem je izziv tudi slediti ustreznim strokovnim smernicam kakovosti pri izvajanju programa.«

 

Dodatne informacije

 • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
 • dora@onko-i.si
 • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava