Novica

Domov / Novica

Po epidemiji se je junija vabilu programa DORA odzvalo tri četrtine žensk

Po tem, ko se je konec maja po dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 ponovno začelo slikanje v programu DORA, je na mamografijo v juniju prišlo skoraj 75 % vseh povabljenih žensk, kar je na ravni udeležbe pred epidemijo. V programu DORA vabimo na presejalno mamografijo vse ženske med 50. in 69. letom v Sloveniji vsaki dve leti. Presejalna mamografija je dokazano danes najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb v dojkah, ko še ni vidnih ali tipnih znakov bolezni. Pri majhnih rakih (manjših od 1 cm), ko bolezen še ni napredovala, je zdravljenje lahko bolj uspešno, prav tako je pogosto manj obsežno, kar omogoča hitrejše okrevanje in boljšo kakovost življenja bolnic.

»Po mesecu in pol ponovnega delovanja programa DORA po začasni zaustavitvi zaradi epidemije COVID-19 smo z odzivom žensk zelo zadovoljni. Z dodatnimi ukrepi v poostrenih epidemioloških razmerah skrbimo za varno obravnavo žensk in za varno delo naših sodelavcev. Veseli nas, da nam ženske zaupajo in se odzivajo na naša vabila. Priporočamo jim, da zaradi morebitnega strahu pred virusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk. Pomembno je, da se ženske udeležijo presejalne mamografije brez znakov akutne okužbe dihal oz. drugih prehladnih obolenj. Lahko nas kontaktirajo in prenaročili jih bomo na drug termin,« je povedal vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med.

Na presejalno mamografijo v program DORA smo že povabili vse ženske, ki smo jim zaradi epidemije odpovedali termin slikanja. V juniju, ko smo po začasni zaustavitvi zaradi epidemije COVID-19 s slikanjem žensk začeli v vseh presejalnih centrih po Sloveniji, smo skupno povabili 12.572 žensk, slikali pa 9.388 povabljenih žensk oz. 74,7 %. Od vseh slikanih žensk v juniju smo jih zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah povabili na dodatne diagnostične obravnave 340. Pri ženskah, ki so opravile v juniju dodatne obravnave, smo odkrili raka dojk pri okoli 60. Številka še ni dokončna, ker so nekatere ženske še v obravnavi. Število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu DORA je na ravni pred epidemijo, ko smo v povprečju na dodatne obravnave povabili okoli 40 žensk na 1.000 slikanih in pri 6 ženskah od 1.000 slikanih odkrili raka dojk.

Najbolje so se na vabilo programa DORA odzivale ženske, ki so presejalno mamografijo opravile v izolski, novogoriški in ptujski splošni bolnišnici ter v UKC Maribor in Zdravstvenem domu Maribor (med 75 in 80 %). Nekoliko nižja je bila v ljubljanski regiji (73 %), kjer ženske vabimo na Onkološki inštitut Ljubljana, v zdravstvena domova Ljubljana in Domžale ter Splošno bolnišnico Trbovlje. Za doseganje ključnega cilja programa DORA, t. j. zmanjševanje umrljivosti za rakom dojk do 30 %, je pomembno, da se presejalni program izvaja na ravni celotne države in da se slikanja dojk redno udeleži 70 % ali več ustreznih žensk. Analiza za obdobje 2012–2016, ki so jo pripravili v Registru raka Republike Slovenije, je pokazala, da 99,6 % žensk, ki jim odkrijemo raka dojk v programu DORA, živi pet let po diagnosticiranju bolezni, kar z optimizmom nakazuje uresničevanje cilja programa.

V programu DORA, kjer bomo v večini presejalnih centrov po Sloveniji slikali tudi med poletjem, naprošamo ženske, ki so imele v zadnjih 14 dneh katerega od znakov akutne okužbe dihal oz. prehladnih obolenj, ali so bivale oz. potovale v države, ki niso na seznamu varnih držav oz. prihajajo iz domov starejših občanov z aktivnimi okužbami, da ob prejemu vabila kontaktirajo Register in klicni center programa DORA prek e-pošte dora@onko-i.si ali na brezplačen telefon 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro. Ženskam bomo prestavili termin slikanja na kasnejši datum in jim posredovali novo vabilo.   

 

Delež žensk, ki so se v juniju 2020 odzvale vabilu programa DORA:

Območna enota ZZZS

Odzivnost povabljenih žensk (%)

Ljubljana

73,1

Kranj

69,0

Koper

79,8

Nova Gorica

78,8

Novo mesto

76,1

Krško

77,8

Maribor

78,5

Murska Sobota

68,9

Ravne na Koroškem

77,2

Celje

75,3

 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava