Novica

Domov / Novica

Objava strokovnega članka o programu DORA v mednarodno priznani reviji

V začetku oktobra 2021 je bil objavljen prvi članek o programu DORA v priznani mednarodni strokovni reviji PLOS ONE. V članku je opisano vzpostavljanje programa v Sloveniji od začetka leta 2003. Podrobno je prikazan presejalni postopek, organizacija in presejalni register programa. Učinkovitost in dobra organiziranost na nacionalni ravni je podkrepljena z rezultati o udeležbi žensk in pokritosti države z vabili ter opravljenimi presejalnimi mamografijami. Na ta način se o programu, ki je uspešen in primerljiv z najboljšimi podobnimi programi v Evropi, lahko natančno seznani tudi tuja javnost.
Avtorji članka so tesni sodelavci programa DORA, ki so sodelovali bodisi pri vzpostavitvi programa v Sloveniji, bodisi so njegovi aktivni upravljavci in razvijalci še danes. 
Eden od recenzentov članka je pred objavo zapisal, da članek ustrezno prikazuje podrobnosti uspešnega državnega programa, namenjenega velikemu javnozdravstvenemu problemu pri ženskah. Dodaja, da bo članek pritegnil pozornost javnosti, ker je struktura programa jasna in prožna ter tako ustrezna za vzor pri vzpostavitvi podobnih programov v delih sveta z različnim socioekonomskim ozadjem.
Članek v angleškem jeziku si lahko preberete na tej povezavi.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava