Novica

Domov / Novica

Ob dnevu odrtih vrat predstavniki tujih presejalnih programov obiskali tudi program DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana

Konec prejšnjega tedna so v Ljubljani potekali Mednarodni dnevi odprtih vrat slovenskih presejalnih programov za raka v organizaciji Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), Nacionalnega inštituta za javno zdravje in projekta EUTOPIA East. V treh dnevih so se predstavili vsi trije slovenski presejalni programi za raka ZORA, DORA in Program Svit ter ambulanta za onkološko genetsko svetovanje in testiranje.

Dogodek je bil namenjen tujim predstavnikom presejalnih programov za raka iz držav Črna Gora, Hrvaška, Romunija in Nizozemska, ki  so v Slovenijo prišli na ogled organiziranosti in postopkov slovenskih presejalnih programov. V nekaterih od omenjenih držav so vsi trije presejalni programi za raka že dobro vzpostavljeni, v nekaterih pa šele v vzpostavljanju. Za goste so organizatorji pripravili predavanja, okrogle mize z diskusijo in ogled prostorov programov. Slovenija je s svojimi presejalnimi programi za raka vzorčna država dobro organiziranih programov predvsem za vzhodno-evropske države.

Na OI so si gostje ogledali delovanje programov ZORA in DORA, v eni izmed sekcij programa pa so tuji gostje sami predstavili izkušnje s presejanjem iz svojih držav.
Srečanje je potekalo tudi zelo interaktivno in s praktično predstavitvijo poteka presejalnih postopkov. Gostje iz tujine so pohvalili slovensko organiziranost presejalnih programov. Zelo so bili zadovoljni s strokovnimi predavanji, vsemi nasveti ob vzpostavljanju presejalnih programov, na voljo smo jim bili za kakršnakoli vprašanja, delili smo slovenske izkušnje in primerjali zdravstvene situacije med državami. 
Četudi različni med seboj, si lahko strokovnjaki iz različnih držav pomagamo pri organiziranju preventivnih programov, saj imamo enak cilj – izboljšati zdravje svojih prebivalcev.

Obisk tujih predstavnikov presejalnih programov na Onkološkem inštitutu Ljubljana

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava