Novica

Domov / Novica

O programu DORA na srečanju z novinarji v ZD Sevnica

Ob začetku rožnatega oktobra so nas na predstavitev za novinarje prijazno povabili sodelavci Zdravstvenega doma Sevnica ter Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku. Na dogodku so predstavili dobrodelni Rožnati tek za življenje, ki bo v soboto, 5. 10. 2019, ter aktivnosti OŠ Sava Kladnika Sevnica in Združenja Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru.

Vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., je uvodoma izpostavil ključne prednosti zgodnjega odkrivanja raka dojk v programu DORA in povzel podatke o udeležbi žensk v občini Sevnica ter širše v območni enoti ZZZS Krško, kamor v presejalni center programa DORA v Splošni bolnišnici Brežice (SB Brežice) od aprila 2018 vabimo ženske iz občin Sevnica, Brežice, Krško in Kostanjevica na Krki.  

V prvi polovici letošnjega leta smo na presejalno slikanje povabili 1.755 žensk iz teh občin, med njimi 1.371 žensk v prvi krog (prvič vabljene v progam DORA), 384 pa v nadaljnji (drugi) krog. Udeležba za vse občine skupaj je bila v prvi polovici leta 2019 76-odstotna. 

Udeležba žensk v SB Brežice je višja od 70 %, kar je v skladu z evropskimi smernicami kakovosti minimalna priporočena meja za dolgoročno zagotavljanje doseganja cilja nacionalnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA – zmanjšanje umrljivosti zaradi raka dojk za 30 % med ženskami od 50. do 69. leta.

Izmed vseh slikanih žensk v prvi polovici leta 2019 v presejalnem centru DORA v SB Brežice smo jih na Onkološki inštitut Ljubljana 63 povabili na dodatne diagnostične preiskave (dodatno mamografsko slikanje, ultrazvok, po potrebi tudi punkcija). Med njimi je bilo zaenkrat manj kot 10 ugotovljenih primerov raka dojk, kar pa ni nujno dokončna številka, saj so nekatere ženske še v obravnavi.

 

Sogovorniki na novinarski konferenci ob rožnatem oktobru, ZD Sevnica, oktober 2019

mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava