Novica

Domov / Novica

Na Vrhniki se začenja nov krog slikanja žensk v mobilni enoti programa DORA

Na Vrhniki se je danes začel nov že 6. krog slikanja ženska v mobilni enoti presejalnega programa za raka dojk DORA, ki stoji na parkirišču za Cankarjevim domom Vrhnika. Slikanje žensk bo potekalo do septembra, ko bodo skupno povabili okoli 6.000 žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log - Dragomer in Logatec. Pred dvema letoma se je mamografije, s katero odkrivajo majhne še netipne rake dojk, udeležilo več kot 78 odstotkov povabljenih žensk. Od vseh slikanih žensk so pred dvema letoma (2021) na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 86 žensk na dodatne preiskave, pri 18 so odkrili raka dojk.

V programu DORA z mamografskim slikanjem dojk odkrivajo majhne, še netipne sumljive spremembe. Tako raka odkrijejo na začetni stopnji, ko je še omejen na dojko in je zdravljenje lahko zelo uspešno. Poleg tega je zdravljenje manj obsežno, ženska pa hitreje okreva, kar vpliva na višjo kakovost življenja. V letu 2022 so v Sloveniji skupno slikali 109.562 žensk, povprečna udeležba je bila 78-odstotna, kar je najvišja udeležba od začetka delovanja programa DORA. Tudi regijsko se ženske zelo dobro odzivajo povabilu na presejalno mamografijo, saj je bila v vseh slovenskih regijah višja od 70 odstotkov, kar je minimalna zahteva za dolgoročno doseganje ključnega cilja presejalnega programa – to je za tretjino manj smrti zaradi raka dojk v slovenski ciljni populaciji žensk. Med vsemi slikanimi ženskami so v letu 2022 pri 590 odkrili rak dojk, število pa še ni končno, saj so nekatere ženske še v obravnavi. 

Po podatkih Registra raka Republike Slovenije je leta 2019, ko so na voljo zadnji zbrani podatki, za rakom dojk na novo zbolelo 1.583 žensk, umrlo jih je 431. V letu 2019 je pri ženskah rak dojk prvi po obolevnosti, po umrljivosti pa skupaj z rakom pljuč prvi najpogostejši rak, zaradi katerega umirajo slovenske ženske. Več kot 80 % vseh zbolelih žensk za rakom dojk je starejših od 50 let. Zbolijo pa lahko tudi mlajše ženske, vendar je teh bistveno manj; okoli 5 odstotkov vseh bolnic je mlajših od 40 let.

»Vabimo vse ženske, ki ste oz. še boste v naslednjih mesecih prejele vabilo, da se udeležite slikanja v mobilni enoti na Vrhniki in tako naredite korak za svoje zdravje. Poleg tega ženskam svetujemo, da skozi vse svoje življenje skrbijo za zdrav življenjski slog in si redno mesečno samopregledujejo dojke tudi med dvema zaporednima normalnima mamografijama in tako prepoznajo, če se pojavi kakšna sumljiva sprememba. Pri raku dojk, ki je odkrit v zgodnji fazi bolezni, je zdravljenje lahko zelo uspešno,« je ob začetku slikanja na Vrhniki ženske pozvala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med. 

Če se ženske želijo prenaročiti, ker jim termin ne ustreza, lahko to storijo prek elektronskega naslova dora@onko-i.si, spletnega obrazca za prenaročanje na dora.onko-i.si/prenarocanje/ ali na brezplačni telefon 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro. 
 

Mobilna enota programa DORA na Vrhniki

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava