Novica

Domov / Novica

Na Vrhniki ponovno zelo dobra udeležba žensk v programu DORA

Oktobra smo na Vrhniki zaključil že šesti krog slikanja žensk v mobilni enoti presejalnega programa za raka dojk DORA. Slikanje žensk je potekalo od januarja, skupno smo na presejalno mamografijo povabili 6.270 žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log - Dragomer in Logatec. 

Na mamografijo je prišlo 79 odstotkov vseh povabljenih žensk, kar je zelo dobra udeležba. Med slikanimi ženskami smo jih zaradi opaženih sprememb 181 povabili na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana, pri 18 ženskah smo odkrili raka dojk (številka še ni dokončna), večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljenje praviloma zelo uspešno. V programu DORA smo z dosedanjo udeležbo žensk na Vrhniki zelo zadovoljni in želimo pohvaliti ozaveščenost žensk ter promocijo zdravja, ki jo izvajajo lokalni zdravstveni sodelavci. Po zaključku na Vrhniki smo mobilno enoto odpeljali v Idrijo, kjer bomo do sredine januarja 2024 slikali povabljene ženske iz občin Idrija in Cerkno.

Dolgoročni cilj programa DORA je za tretjino manj smrti žensk med 50 in 69. letom zaradi raka dojk. Raka dojk v programu DORA odkrivamo z mamografijo, ki je edina metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, s katero lahko odkrijemo raka dojk še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov. 

Dodatne obravnave v programu DORA za pojasnitev sprememb na mamografiji

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava