Novica

Domov / Novica

Mobilna presejalna enota DORA preseljena v Kamnik

V ponedeljek, 8. aprila 2013, bo mobilna enota presejalnega programa za raka dojk DORA pričela z delovanjem v Kamniku. Tam bodo v okviru programa slikane ženske med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Komenda, Vodice, Mengeš in Kamnik. V okviru DORE trenutno vabimo na presejalno mamografijo ženske iz Osrednjeslovenske regije in Zagorja. V letu 2012 je bilo v okviru programa slikanih 25.000 žensk in med njimi do sedaj odkritih 166 rakov.

V ponedeljek, 8. aprila 2013, bo v Kamniku v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA pričela delovati mobilna enota, ki je marca 2013 zaključila s slikanjem na Vrhniki. Na presejalni pregled v mobilno enoto v Kamniku, ki bo stala pred Domom kulture, bodo vabljene ženske iz občin Komenda, Vodice, Mengeš in Kamnik. Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice. 

 

Mobilna enota programa DORA je v Kamniku delovala že pred dvema letoma, namreč državni presejalni program za raka dojk DORA omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. Udeležba žensk je bila takrat 74 odstotna, kar je ustrezno za uspešnost programa. Odkritih je bilo 23 rakov.

Konec leta bomo mobilno presejano enoto predvidoma premaknili v Domžale in tja vabili ženske iz občin Domžale, Trzin, Lukovica, Moravče in Dol pri Ljubljani za drugi krog presejalnega slikanja.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava