Novica

Domov / Novica

Mobilna enota programa DORA zaključila s slikanjem žensk v Idriji

Konec oktobra lani se je v Idriji začel peti krog slikanja žensk z mamografijo v mobilni enoti programa DORA. Mobilna enota DORA je do 17. januarja 2024 stala pred Zdravstvenim domom (ZD) Idrija. Na presejalno mamografijo smo v tem času skupno povabili 1.912 žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno, slikanja se je udeležilo 85 % povabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA se bo vrnila v Idrijo čez dve leti, predvidoma jeseni 2025. 

V Idriji je bil to že peti krog slikanja – udeležba povabljenih je iz kroga v krog višja
Prvič je mobilna enota programa DORA pred ZD Idrija stala leta 2015 in nato na vsaki dve leti. Pred dvema letoma, ko je bila v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.692 žensk. Na slikanje jih je tedaj prišlo 87 %, kar je najboljša udeležba in je presegla celo udeležbo leta 2019, ko je bila 85 %. 

V mobilni enoti programa DORA, ki je tudi tokrat stala na parkirišču ob ZD Idrija, so slikanje žensk opravljali posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana, in sicer od ponedeljka do petka v dopoldanskem času. S petim krogom slikanja žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno smo v mobilni enoti DORA začeli 25. oktobra lani, do 17. januarja letos pa smo na mamografijo skupaj povabili 1.912 žensk. Udeležba žensk je bila ponovno zelo visoka 85-%. Podatek o številu odkritih rakov še ni na voljo, saj so ženske še v obravnavi. V programu DORA smo z dosedanjo udeležbo žensk na presejalni mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in želimo pohvaliti ozaveščenost žensk ter promocijo zdravja, ki jo izvajajo lokalni zdravstveni sodelavci. 

Cilj programa DORA je zgodnje odkrivanje raka dojk
Dolgoročni cilj programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je za tretjino manj smrti žensk med 50. in 69. letom zaradi raka dojk. Raka dojk v programu DORA odkrivamo z mamografijo, ki je dokazano najbolj učinkovita metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v tej starostni skupini, s katero lahko odkrijemo raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. 
 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava