Novica

Domov / Novica

Mobilna enota programa DORA ponovno v Idriji 

Mobilna enota DORA bo od oktobra do decembra stala pred Zdravstvenim domom Idrija in slikala ženske med 50. in 69. letom iz občin Cerkno in Idrija.

 

Na slikanje vabljene ženske med 50. in 69. letom starosti
Po dveh letih se v Idrijo vrača mobilna enota Dora, na slikanje (presejalno mamografijo) pa bodo od  5. oktobra do začetka decembra tudi tokrat vabljene ženske med 50. in 69. letom z območja občin Idrija in Cerkno. Skupaj bo vabilo na mamografijo prejelo okoli 1.800 žensk s stalnim oziroma začasnim bivališčem v obeh navedenih občinah. Mobilna enota programa DORA bo stala na parkirišču ob Zdravstvenem domu Idrija. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je za tretjino zmanjšati umrljivost žensk zaradi raka dojk v Sloveniji. 

V Idriji bo to že četrti krog slikanja – udeležba povabljenih je iz kroga v krog višja
Po tem, ko se je zaključilo slikanje žensk v občini Vrhnika, se bo mobilna enota programa DORA vrnila v Idrijo, kjer bo tokrat potekal že četrti krog slikanja žensk. Prvič je mobilna enota pred ZD Idrija stala leta 2015, drugič novembra 2017 in tretjič decembra 2019. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota programa DORA v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.890 žensk. 
V drugem krogu, leta 2017, je bilo na slikanje povabljenih 1.809 žensk, udeležba povabljenih je bila zelo dobra, 81-odstotna, kar je več kot v prvem krogu, ko se je leta 2015 povabilu odzvalo 66 odstotkov povabljenih. Od vseh slikanih žensk so jih leta 2017 na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 42, pri manj kot 10 ženskah so odkrili raka dojk. Leta 2015 so s presejalno mamografijo rak dojk odkrili pri 14 ženskah. V zadnjem krogu leta 2019 je bila udeležba žensk 85-odstotna, 51 žensk je bilo povabljenih na dodatne preiskave in med njimi so pri 11 ženskah odkrili raka dojk.

Varna obravnava v programu DORA in izpolnjevanje pogoja PCT 
 »V programu DORA smo z dosedanjo udeležbo žensk na mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in želimo pohvaliti ozaveščenost žensk ter promocijo zdravja, ki jo izvajajo lokalni zdravstveni sodelavci. Tudi tokrat vabimo vse ženske, da se na povabilo programa DORA odzovejo in se udeležijo mamografije, s katero v programu DORA odkrivamo majhne rake dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zgodnje odkrivanje raka je še posebej pomembno v teh časih, ko bi ženske lahko zaradi strahu pred epidemijo covid-19 odlašale z obiskom presejalne mobilne enote programa DORA. V programu DORA smo z zaščitnimi protokoli za preprečevanje širjenja novega koronavirusa poskrbeli, da bo obravnava potekala v varnem in prijaznem okolju,« je ob prihodu mobilne enote DORA v Idrijo povedala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.
Za presejalno mamografijo je skladno z novim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev okužb z virusom SARS-CoV-2 potrebno izpolnjevanje pogoja PCT. Zato v programu DORA vse vabljene ženske, ki se bodo udeležile slikanja, prosijo, da ustrezno dokazilo o izpolnjevanju pogojev PCT prinesejo s seboj. Brez izpolnjevanja pogojev PCT pri ženski namreč ne morejo opraviti presejalne mamografije. 

Za mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna
Za mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna, slikanje pa je za ženske s sklenjenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem dostopno brez doplačil in ob uri, ko so nanj naročene. Sodelavci programa DORA ženske spodbujamo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki ga prejmejo z Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu so navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote. V mobilni enoti v Idriji bodo slikanja žensk potekala vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.10 uro. Če ženski termin ne ustreza ali bi se želela prenaročiti oziroma se na mamografijo naročiti sama, lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 27 28 vsak dan med 9. in 12. uro ali piše na elektronski naslov dora@onko-i.si

Z mamografijo do zgodnjega odkrivanja raka dojk pri ženskah
Mamografija je skladno z visokimi evropskimi smernicami kakovosti edina metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v starostni skupini od 50 do 69 let, s katero lahko odkrijemo raka dojk še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov. Zato strokovni sodelavci programa DORA ženskam v tej starostni skupini priporočamo, da se slikanja udeležijo in tako poskrbijo za svoje zdravje. 
 

Mobilna enota programa DORA v Idriji

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava