Novica

Domov / Novica

Mobilna enota presejalnega programa za raka dojk DORA pričenja s slikanjem v Kamniku

V torek, 29. marca 2011, je v Kamniku v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA pričela delovati mobilna enota, ki je v začetku marca zaključila s slikanjem v Trbovljah. Širitev programa DORA, ki sovpada s praznikom občine Kamnik, so pozdravili župan občine Kamnik Marjan Šarec, svetovalec predsednika RS za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja mag. Franc Hočevar, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na MZ Mojca Gruntar Činč ter vodja programa DORA mag. Maksimilijan Kadivec. Na presejalno mamografijo v to mobilno enoto, ki bo stala na Glavnem trgu v Kamniku, bodo vabljene vse ženske med 50. in 69. letom iz Osrednjeslovenske regije.

DORA je državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom  pregled z mamografijo na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu.
Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. Na slikanje v mobilni enoti v Kamniku pa se lahko naročijo tudi same, če ustrezajo merilom (starost od 50. do 69. let in so iz Osrednjeslovenske regije), in sicer tako, da pokličejo telefonsko številko: 01 5879 561, vsak dan od 9.00 do 11.00 ure, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si. Za dodatne informacije lahko pokličejo tudi v sprejemno pisarno presejalno-diagnostičnega centra na OI na telefonsko številko: 01 5879-875. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

Statistika od samega začetka programa DORA do konca leta 2010 kaže visoko udeležbo žensk na povabilo k slikanju. V obdobju od 21. aprila 2008 do 31. decembra 2010 je bilo na presejalno slikanje vabljenih 17.384 žensk, slikanja se jih je udeležilo 14.211, kar predstavlja 81,75-odstotno udeležbo. Med slikanimi ženskami so pri 123 odkrili raka.

Pri presejalnih programih je najpomembnejša vrhunska kakovost, zato je Onkološki inštitut po priporočilih evropskih strokovnjakov s presejanjem pričel v manjšem obsegu, saj prilagajanje dela Evropskim smernicam za zagotavljanje kakovosti v presejanju za raka dojk zahteva čas. Program DORA se je začel aprila 2008 v stacionarni enoti na Onkološkem inštitutu Ljubljana z vabljenjem žensk iz Mestne občine Ljubljana, v letu 2010 pa se je delovanje programa razširilo na slikanje v mobilnih enotah - maja v mobilni enoti v Ljubljani, junija pa nato še v mobilni enoti v Trbovljah. Ta mobilna enota se je zdaj preselila in pričenja s slikanjem v Kamniku. Ko bodo ustrezno strokovno usposobljeni novi presejalni centri – tako tehnično kot kadrovsko – se bo področje širilo in postopno bodo v program Dora vključene ženske od 50. do 69. leta iz vse Slovenije.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava