Novica

Domov / Novica

Izjava vodje programa DORA na sejmu Narava-zdravje

Na sejmu Narava-zdravje so se na skupni stojnici, ki jo je omogočilo Ministrstvo za zdravje, predstavili vsi trije presejalni programi, ki potekajo v Sloveniji – DORA, ZORA in SVIT. Osnovni namen vseh presejalnih programov za raka je zmanjšati umrljivost zaradi te bolezni, z zdravljenjem predrakavih sprememb pa tudi incidenco teh rakov (število novih rakov). Da bi bili ti programi uspešni, je poleg ustrezne kakovosti vseh postopkov v programu pogoj tudi to, da se jih udeleži vsaj 70 % ciljne skupine prebivalstva.

Objavljamo izjavo vodje Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA mag. Maksimiljana Kadivca, dr. med., ki jo je dal ob začetku letošnjega sejma Narava-zdravje:

»Program DORA je državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk. Od aprila 2018 v program DORA na presejalno mamografijo vsaki dve leti vabimo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Z mamografijo, ki je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb v dojkah, odkrivamo majhne tumorje, ki jih ženska ali njen zdravnik ne more zatipati. Pri majhnih in na dojko omejenih rakih je zdravljenje lahko zelo uspešno in tudi zdravljenje je manj obsežno. Cilj programa DORA je zmanjšati umrljivost žensk med 50. in 69. leti zaradi raka dojk do 30 odstotkov. V prvi polovici letošnjega leta smo v programu DORA opravili 58.658 mamografij. Udeležba povabljenih žensk je bila 78-odstotna, pri 268 ženskah smo na dodatnih preiskavah ugotovili raka dojk. Strokovnjaki Onkološkega inštituta ženskam v starostni skupini od 50 do 69 let, ko je rak dojk najpogostejši, priporočamo, da se odzovejo vabilu programa DORA in da si redno mesečno pregledujejo dojke, saj se bolezen lahko pojavi kadarkoli, tudi med dvema mamografijama z normalnim izvidom.«

 

Sejem Narava-zdravje 2019, foto: Ministrstvo za zdravje

Stojnica presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, foto: Ministrstvo za zdravje

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava