Novica

Domov / Novica

Državni program DORA zaključil s tretjim krogom presejalnega slikanja žensk v Litiji

Od 16. avgusta do 13. oktobra letos je pri Zdravstvenem domu Litija delovala mobilna enota programa DORA. Na presejalno mamografijo v mobilno enoto so bile povabljene ženske med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Litija in Šmartno pri Litiji. V tem času je bilo v mobilni enoti slikanih skoraj 1.500 žensk, od teh jih je 49 potrebovalo dodatne preiskave zaradi vidnih sprememb dojk na mamografskih slikah.

V mesecu in pol slikanih 1.497 žensk, 49 povabljenih na dodatne preiskave

V mobilno enoto v Litiji so bile na slikanje vabljene ženske iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. V dveh mesecih je bilo v mobilno enoto v Litiji na presejalno mamografijo povabljenih 1.997 žensk, na slikanje jih je prišlo 1.497. Od teh jih je 49 potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik odkrili spremembe na dojki. Število odkritih rakov še ni znano, ker so nekatere ženske še v postopku obravnave. Udeležba žensk v programu DORA iz omenjenih dveh občin je znašala 74 %.

Program DORA bo v Litiji ponovno čez dve leti

Presejalne mamografije v mobilni enoti programa DORA v Litiji so opravljali posebej izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), ki je nosilec tega državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk. Mamografske slike so odčitavali zdravniki radiologi z OI, prav tako so dodatne preiskave slikane ženske opravljale na OI.

Ženske iz omenjenih občin bodo na presejalno slikanje v program DORA ponovno povabljene čez dve leti.

Dober odziv žensk kaže na visoko ozaveščenost in na dobre izkušnje s programom DORA v preteklosti

Visoka udeležba kaže na dobro ozaveščenost žensk s tega območja in na dobre izkušnje s programom DORA v preteklosti. Ženske iz občin Litija in Šmartno pri Litiji so bile namreč letos vabljene že v tretji krog presejalnega slikanja - mobilna enota DORA je v Litiji delovala že leta 2012 in 2014.

Udeležba žensk v programu je pogoj za uspešnost programa; če se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk, lahko zmanjšamo umrljivost žensk zaradi raka dojk, saj odkrivamo rake v začetnih oblikah bolezni. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava