Novica

Domov / Novica

Državni program DORA zaključil s prvim krogom presejalnega slikanja žensk v mobilni enoti v Postojni

Sredi februarja letos je v Postojni prvič pričel z delovanjem državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Mobilna enota programa DORA je od 11. februarja do 5. julija 2016 delovala ob Porodnišnici Postojna. V tem času je bilo v mobilni enoti slikanih 2.697 žensk, od teh jih je 123 potrebovalo dodatne preiskave zaradi vidnih sprememb dojk na mamografskih slikah.

Državni presejalni program za raka dojk DORA je februarja letos skladno z novim načrtom širitve prvič pričel z delovanjem v Območni enoti ZZZS Koper. Presejalno slikanje žensk se je najprej začelo v mobilni enoti DORA v Postojni, junija pa nato še v stacionarnem presejalnem centru v SB Izola.

V slabih petih mesecih slikanih 2.697 žensk, 123 povabljenih na dodatne preiskave

V mobilno enoto v Postojno so bile na slikanje vabljene ženske iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. V slabih petih mesecih je bilo v mobilno enoto v Postojni na presejalno mamografijo povabljenih 4.979 žensk, na slikanje jih je prišlo 2.697. Od teh jih je 123 potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki. Število odkritih rakov še ni znano, ker so nekatere ženske še v postopku obravnave. Udeležba žensk v programu DORA iz omenjenih štirih občin je znašala 54 %. Pri ženskah, ki so prvič povabljene v presejalni program, je le-ta okoli 60-%. Pričakujemo, da bo čez dve leti, ko se mobilna enota ponovno vrne v Postojno, udeležba višja.

Program DORA bo v Postojni ponovno čez dve leti

Presejalne mamografije v mobilni enoti programa DORA v Postojni so opravljali posebej izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je nosilec tega državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk. Mamografske slike so odčitavali zdravniki radiologi z OI, prav tako so dodatne preiskave slikane ženske opravljale na OI.

Ženske iz omenjenih občin bodo na presejalno slikanje v program DORA ponovno povabljene čez dve leti.

Program DORA ženskam zagotavlja večjo kakovost

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno

Program DORA omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. Z mamografijo lahko zgodaj odkrijemo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka dojk odkrijemo v zgodnji fazi bolezni, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava