Novica

Domov / Novica

Državni program DORA se širi na Obalo - danes pričetek slikanja žensk v Splošni bolnišnici Izola

Potem ko je državni program DORA februarja pričel z delovanjem v Primorski regiji z mobilno enoto v Postojni, se danes presejalno slikanje žensk prvič začenja v obalno-kraški regiji. Splošna bolnišnica Izola je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA. Z odprtjem tega centra je v program DORA sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

Na presejalno mamografijo v SB Izola bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50–69 let, ki  imajo stalno prebivališče v občinah Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. V teh občinah je ustreznih žensk 16.383. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si. Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v SB Izola izvajajo radiološke inženirke iz SB Izola, posebej izobražene za program DORA in stalno nadzorovane s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI.  

Ženske iz OE ZZZS Koper vabljene na slikanje v mobilno enoto v Postojni in v stacionarni presejalni center v SB Izola

Načrt širitve državnega programa DORA po celi Sloveniji predvideva, da v območni enoti ZZZS Koper delujeta dve presejalni enoti; mobilna presejalna enota programa DORA v Postojni in stacionarni presejalni center v SB Izola. V mobilno enoto v Postojni že od letošnjega februarja vabimo ženske med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. V presejani center DORA v SB Izola pa bodo povabljene ženske te starosti iz občin Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana.

Širitev državnega programa DORA po novem strateškem načrtu: na slikanje sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih žensk

Onkološki inštitut Ljubljana je kot nosilec državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani pripravil posodobljen strateški načrt, ki na novo opredeljuje načrt širitve programa DORA na območju celotne Slovenije za obdobje 2015-2020. Z zagonom programa DORA v SB Izola so z junijem v program DORA vključene vse ustrezne ženske iz celotne OE ZZZS Koper. V program DORA je sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava