Novica

Domov / Novica

Državni presejalni program za raka dojk DORA zaključil s slikanjem v Idriji

Konec oktobra lani je v Idriji pričel z delovanjem državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Presejalna mobilna enota programa DORA je od 21. oktobra do 22. decembra 2015 delovala na parkirišču pred Zdravstvenim domom Idrija. V tem času je bilo v mobilni enoti slikanih 1.319 žensk, od teh jih je 79 potrebovalo dodatne preiskave zaradi vidnih sprememb dojk na mamografskih slikah.

V dveh mesecih slikanih 1.319 žensk, 79 povabljenih na dodatne preiskave

V dveh mesecih je bilo v mobilno enoto na presejalno mamografijo povabljenih 2.329 žensk, slikanih je bilo 1.319 žensk. Od teh jih je 79 potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki.

Število odkritih rakov še ni znano, ker so nekatere ženske še v postopku obravnave.

Odzivnost žensk iz Idrije primerljiva z drugimi občinami v prvem krogu slikanja

Odzivnost žensk iz občine Idrija je bila 65-%, kar je primerljivo z odzivnostjo žensk v prvem presejalnem krogu v ostalih slovenskih občinah in pričakovano pri ženskah, ki so prvič povabljene v presejalni program.

DORA bo v Idriji ponovno čez dve leti

Presejalne mamografije so opravljali posebej izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je nosilec tega državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Ženske iz omenjenih občin bodo na presejalno slikanje v program DORA ponovno povabljene čez dve leti.

DORA ženskam zagotavlja večjo kakovost

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno

V Sloveniji je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj na leto pri nas zboli več kot 1.200 žensk. S preprosto preiskavo - presejalno mamografijo (slikanje dojk z rentgenskimi žarki), lahko zgodaj odkrijemo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka dojk odkrijemo v zgodnji fazi bolezni, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika.

Onkološki inštitut Ljubljana je zato leta 2008 začel izvajati državni presejalni program za raka dojk DORA, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tem starostnem obdobju je namreč največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava