Novica

Domov / Novica

Državni presejalni program Dora po poletnih počitnicah nadaljuje s presejalnim slikanjem dojk

Od 26. avgusta 2013 v državnem presejalnem programu za raka dojk Dora nadaljujemo s presejalnim slikanjem dojk, potem ko smo konec julija slikanje za en mesec prekinili zaradi poletnih počitnic in dopustov.

Slikanja v Ljubljani, Kamniku, Trbovljah in Mariboru

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani delujeta dva mamografska aparata, eden v stacionarni enoti in drugi v mobilni enoti 1. Tretji aparat je v mobilni enoti 2, ki trenutno deluje v Kamniku, kamor vabimo ženske iz Kamnika in okoliških občin. V omenjene enote vabimo ženske iz Osrednjeslovenske statistične regije. Ženske iz Zasavske regije po dvoletnem premoru od 2. septembra vabimo na mamografijo v Splošno bolnišnico Trbovlje, kjer slikanje izvajajo sodelavci Dore. Poleg tega smo septembra 2013 presejalno slikanje ponovno vzpostavili tudi v Mestni občini Maribor. Program Dora vse dodatne diagnostične preiskave ob odkritih spremembah izvaja na Onkološkem inštitutu.

Od leta 2008 na slikanje povabljenih že več kot 80.000 žensk

Program DORA deluje od leta 2008. Ženske vabimo na mamografijo na dve leti, kar pomeni, da so nekatere ženske opravile že tri kroge presejanja. Do sedaj smo v program povabili 81.443 žensk, odkrili smo 447 rakov. Na enem mamografskem aparatu, ki deluje v polni zmogljivosti (od 7.30 do 19.20), lahko dnevno slikamo okoli 70 žensk.

DORA pokriva skoraj 30 % ciljne populacije

Z vabili trenutno pokrivamo skoraj 30 % celotne ciljne populacije v Sloveniji, to so ženske, stare od 50 do 69 let. Žensk z že znanim rakom dojk v presejanje ne vabimo, saj te spremljajo njihovi onkologi. Za uspešnost programa je pomembno, da se slikanja udeleži vsaj 70 % ciljne populacije. Udeležba se razlikuje med posameznimi slovenskimi kraji, v povprečju pa program Dora beleži več kot 70-% udeležbo.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava