Novica

Domov / Novica

DORA se letos aktivno pridružuje mednarodnemu dnevu za odpravo nasilja nad ženskami

25. novembra je generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami. Nasilje nad ženskami in deklicami je žal še vedno razširjeno po svetu in predstavlja hudo kršitev človekovih pravic, zato je pomembno da krepimo enakost spolov in moč žensk ter pozivamo k odpravi vseh oblik diskriminacije žensk in nasilja nad njimi. Tudi v Sloveniji je nasilje nad ženskami družben problem.

V programu DORA smo letos poslali vsem presejalnim centrom po Sloveniji, kamor ženske vabimo na mamografijo plakate društva, ki so jih naši sodelavci namestili v čakalnice in kabine za preoblačenje. Na ta način želimo tudi mi nagovoriti DORINE ženske in zaposlene, ki so morda žrtve nasilja, da naredijo prvi korak iz nasilnega odnosa, kot tudi osebe, ki lahko žrtvam pomagajo z informacijo, kje lahko prejmejo usmeritve in psihosocialno podporo ob iskanju poti iz nasilja.

Dom je najpogostejše prizorišče dolgotrajnega nasilja. Kar v 95% so moški nasilni do žensk in večino nasilja nad ženskami povzročijo moški, ki jih ženske dobro poznajo. Gre za družinske člane, sodelavce, sorodnike, prijatelje. Nasilje ostane najdlje skrito v zasebnih odnosih, saj se žrtev zaradi tesnih osebnih vezi s povzročiteljem težko odloči, da bo nasilni odnos zapustila. Tudi ko se odloči, povzročitelj običajno nasilje stopnjuje, da bi preprečil konec odnosa. Nadaljnjo težavo pri odhodu pogosto predstavlja neodobravanje okolice, kadar se ženska odloči oditi od povzročitelja ali proti njemu sprožiti postopke.

Pomagajmo ustaviti nasilje nad ženskami.

24-urni SOS telefon za žrtve nasilja: 080 11 55

Znak za pomoč

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava